milic ljut na zadrugu

INTERVJU: Milić Vukašinović: Doktor je stalno na mreži

O muzici, društvenim mrežama i privatnom životu
Vukašinović: Završava drugi dio autobiografske knjige

Legendarni bubnjar, gitarist, bivši član “Indexa” i “Bijelog dugmeta”, osnivač “Vatrenog poljupca” i plodni tekstopisac Milić Vukašinović jedan je od onih koji skoro ne mogu podnijeti dan bez Facebooka i Twittera. Doktora za rokenrol, kako su ga davno prozvali, bivša supruga Nina Rajković optužila je prije nekoliko godina za ovisnost o internetu, njegov kompjuter predala je policiji, izbacila ga iz stana i ostavila. Na istom mjestu i istovremeno Vukašinović je uplovio u nove ljubavne, a zatim i bračne vode sa Suzanom.

I dan-danas društvene mreže za njega su više od razbibrige.

Doktore, dozvolite da se našalim i kažem – ponovo ste online?

– Doktor je stalno na mreži. Lektorišem drugi dio svoje autobiografske knjige “Seksualno nemoralan tip”, radim na kompjuteru i zato sam sve vrijeme tu. Inače, internet ne koristim sa mobilnog aparata, jer mi je to kao da vodim ljubav stojeći, a čizme mi se kližu pa ne mogu da uprem dobro.

Lik i djelo

Zanimljiva je Vaša konstantna komunikacija sa prijateljima i fanovima na društvenim mrežama. Može li se njihov broj uzeti kao mjeritelj popularnosti?

– Imam više od 20.000 na Facebook-u i skoro 10.000 pratilaca na Twitter-u. U razumnoj mjeri komuniciramo svakodnevno. Prate me uglavnom znajući moj lik i djelo izvan duštvenih mreža, a isključivo putem njih je teško napraviti popularnost većih razmjera. To ipak rade drugi mediji i to najviše TV kanali s nacionalnom fekvencijom.

Posljednjih dana Vaš profil na Twitteru preplavljen je šalama tipa: “Ako je Goran Karan, zašto Dino Rađa.” Je li neka od njih izašla iz Vašeg pera?

– Često se odvijaju šaljive igre riječi kao što su te s Karanom i Rađom, a moj “tvit je bio: “Svi su muškarci očevi, samo je Edo Maajka.”
Društvene mreže koristite i kao market za nove pjesme. Ipak, čini se da Vas ponekada nerviraju komentari na ono što nudite?

– Kada prodajem pjesmu putem mreže, ne tražim ničije mišljenje nego samo da moji prijatelji obavijeste nekog pjevača ili pjevačicu da Milić nudi pjesmu sa mogućnošću i da je čuju. Tako sam već odradio nekoliko poslova.

Čitaj još:   Intervju Rade Jorović: Razočaran sam u mlade pevače!

Na Facebooku ste upoznali i svoju sadašnju suprugu.

– Paralelno sa mojim seksualnim razvratom na FB profilu, počela se odvijati ljubav veća od života – sa Suzanom, mojom sadašnjom ženom. Ali ne zato što je ona mlađa od mene 24 godine nego zato što ima sve ono što sam smatrao da žena treba da posjeduje. Nakon šest mjeseci virtuelne ljubavne veze, došla je kod mene u Beograd, u moj unajmljeni stan. U njemu živimo i danas, a zatim smo se i vjenčali.

To je sreća

Čime ste okupirani u posljednje vrijeme?

– Početkom prošle godine izdao sam CD “Kad svira Rock ‘N’ Roll” s grupom “Vateni poljubac”. Odsvirali smo desetak svirki, što je veoma malo da bi se moglo preživjeti. Uglavnom živim od prodaje narodnih pjesama. A pošto prava, dobra narodna pjesma nije više na cijeni, snimit ću dupli CD mojih muških narodnih pjesama da narod vidi kakve su pjesme odbila da pjevaju gluha krmad.

I, na kraju, molim Vas, usporedite današnjicu s vremenom kada ste se kao “bubnjar” dokazivali lupajući po stolicama, jer instrument niste imali?

– U kapitalističkom sistemu koji je kod nas zaveden preko noći, mnogo je teže počinjati bilo šta, jer sve funkcionira po principu “plati pa klati”. Ipak, ako stvarno voliš ono što radiš, dovoljno je da možeš od toga da živiš i to se zove sreća.

Čitaj još:   Intervju Aco Pejović: Bilo je pokušaja da mi unište brak!

Kćerka i unuci

Nedavno ste boravili u Sarajevu, u kojem ste proveli skoro cijeli svoj život.

– U svoje Sarajevo mnogo bih češće dolazio da mi finansije dozvoljavaju. Najviše se radujem susretu sa mojom kćerkom Majom i moja dva unuka Irfanom i Imranom.

Iznenadim se kada izgovorim koliko imam godina

Prije nekoliko dana proslavili ste 63. rođendan. Kako se nosite s godinama?

– Kada izgovorim koliko imam godina, i sam se iznenadim, jer se osjećam kao isti onaj mladić koji je sa 18 već imao reputaciju vrhunskog svirača i neumornog rokera, muzički i seksualno i taj elan i entuzijazam me ne napušta ni danas, kao ni Bogom dani dar za pjesmu.

Ostavite komentar