Kadar iz Bergmanovog filma sa užičkom šljivovicom

TO JE BILA REKLAMA: Užička šljivovica u blokbasteru iz 1963

U filmu „Tišina”, slavnog švedskog reditelja iz 1963. godine, u dugom kadru našla se naša čuvena rakija

Užice – Poznati film „Tišina” Ingmara Bergmana iz 1963. godine gledaoce i danas privlači, a nesvakidašnje svedoči da se u to davno vreme kod nas znalo o značaju marketinga. Istražujući prošlost užičke privrede, arhivista Željko Marković čuo je za neobičnu vezu naše rakije i slavnog švedskog reditelja, pa potom tragao i otkrićem ovih dana to potvrdio.

Naime, u jednom dugotrajnom kadru (40 sekundi) u 12. minutu filma „Tišina” u krupnom planu snimljena je flaša na kojoj latinicom piše „užička domaća šljivovica”, a na engleskom da je napravljena u Jugoslaviji. Iz te boce, prepoznatljivog oblika, glavna glumica Ingrid Tulan sipa piće u čašu i pije. Tema filma, naravno, nema veze s našom zemljom, ali se neko tada dosetio da bi to bila prava reklama za ovo žestoko piće proizvedeno u užičkoj „Ineks klekovači”, koje je preko čuvenog filma u celom svetu viđeno.

– Već nekoliko godina, kao arhivista u užičkom Istorijskom arhivu, obavljam posao zaštite arhivske građe. Tragam i po dokumentaciji ovdašnjih propalih preduzeća, o čemu sam, jer ima mnoštvo zanimljivosti, proletos priredio izložbu „Ad akta”. Nekadašnja užička privreda bila je vrlo uspešna, izvozno orijentisana, a primetio sam da se u vreme šezdesetih i sedamdesetih s puno pažnje radilo na marketingu za plasman proizvoda. Posebno za prodaju užičke rakije, pršute, marmelade iz ovog kraja i drugog. Tu sam i doznao da je „Ineks klekovača” uspela početkom šezdesetih da ubaci svoju šljivovicu u jedan Bergmanov film, ali isprva nisam verovao u tu priču – kazuje za naš list Željko Marković.

Čitaj još:   Priča o Pisanju: Put Hemijske Olovke kroz Vreme

Onda se ovaj arhivista na izložbi filmskog plakata u Požarevcu upoznao sa požarevačkim filmofilom Goranom Mitićem, pa mu ispričao ono što je čuo o Bergmanu i rakiji. Mitić je, budući da poseduje sve Bergmanove filmove, obećao da će to proveriti. I zaista, ovih dana na adresu užičkog arhiva od Mitića stiže disk sa filmom „Tišina”, gde u jednoj sceni glavna glumica pije užičku šljivovicu. Obradovao se tome Marković jer je priča potvrđena:

– Marketing se u to vreme tako povezivao sa elitnom kulturom. A mislim da je važnu ulogu u tome imao novinar Dragan Babić koji se poznavao sa glumicom Liv Ulman, te verovatno usmerio da užička šljivovica upadne u Bergmanov kadar – dodaje arhivista.

Čitaj još:   PRESLATKO: Ono što ova maca radi će vas oduševiti (Video)

Što se tiče užičke rakije danas i „Ineks klekovače”, ta firma, privatizovana 1999. godine, postala je deo užičkog pekarskog preduzeća „Sreten Gudurić”. Ivan Mirković iz ovog preduzeća kaže da kvalitetnu rakiju i sada ovde proizvode, ali pod imenom „klekovača Sreten Gudurić”. – Ne prodajemo je u inostranstvu, već na domaćem tržištu, te ambasadama i konzulatima. Cenjena je i tražena. Pre četiri godine redizajnirali smo je, upakovali u italijansku ambalažu. U hrastovima buradima sada čuvamo oko 70.000 litara te rakije – kazao nam je Mirković.

Branko Pejović

Ostavite komentar