Superbrzi kineski voz

Voz koji će zameniti avione (Video)

Voz koji zamenjuje avione

Superbrzi voz, koj za sat vremena prelazi 482 kilometara, nedavno je predstavljen kineskoj javnosti. Planirano je da voz saobraća na liniji Peking-Šangaj. Najnovija kineska tehnologija mogla bi da se primeni i na pruzi Beograd-Budimpešta.

Najnoviji kineski super voz koji je prošle sedmice prvi put prikazan javnosti, napravljen je od plastičnih materijala ojačanih karbonskim vlaknima i legurom magnezijuma čime se smanjuje težina, a povećava brzina.

Dizajniran tako da liči na drevni kineski mač voz je posle više probnih vožnji dobio potvrdu tako da će već sledeće godine moći da uđe u redovan saobraćaj, a moguće je da se na relaciji Beograd – Budimpešta koristi pruga i signalizicija sa tog projekta.

Direktor izgradnje kineske državne kompanije “Brze pruge” Luju Šuju navodi da ispitivani model voza ima maksimalnu vučnu snagu 22.800 kilovata.

Čitaj još:   Sa ovim čovek postaje riba! (Video)

“Taj voz se sprema za relaciju Peking-Šangaj i njegovim puštanjem u rad postaće nepotrebni avioni na toj relaciji”, ističe Šuju.

Ove godine Kina je već predstavila najbržu lokomotivu koja 1.326 kilometara od Pekinga do Šangaja prelazi za pet sati.

Inače, prošle nedelje kineska Eksim banka predstavila je u Beogradu više infrastrukturnih projekata.

Kako kaže ministarka Zorana Mihajlović koja je bila domaćin kineskoj delegaciji, gosti su najzaintresovaniji su za brzu prugu Budimpešta- Beograd.

Ukoliko bi se primenila najnovija tehologija vozom bi se stizao za jedan čas, a projekat bi bio i reprezent kineske tehnologije u Evropi.

“To je regionalni projekat, to je koridor za povezivanje južne Evrope sa severnom. Taj koridor će pomoći plasmanu robe na sva tržišta i povećati protok robe i putnika”, napominje ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović.

Čitaj još:   Život u Nemačkoj: Besplatan žiro račun za sve sa kreditnom karticom

Kina, inače, ima najveću mrežu superbrzih vozova na svetu sa skoro 12.000 kilometara pruge. Očekuje se da će još 12.000 kilometara super brzih linija u Kini biti izgrađeno do 2015. godine.


Pripremio Dragan Milutinović (RTS)

One comment

Ostavite komentar