Kosmonaut zarobljen u svemiru tokom raspada Sovjetskog Saveza

Kosmonaut zarobljen u svemiru tokom raspada Sovjetskog Saveza

Sovjetski kosmonaut Sergej Krikalev bio je zarobljen u svemiru tokom raspada Sovjetskog Saveza 26. decembra 1991. godine. Baikonur Kosmodrom, sa kojeg su Sovjeti lansirali svoje rakete, sada je pripadao novoosnovanom nezavisnom Kazahstanu, i tražili su ogromne takse za korišćenje njihovih objekata.

Sovjetski kosmonaut Sergej Krikalev

U međuvremenu, ruska ekonomija se urušavala, pa su pokušali prikupiti sredstva prodajom putovanja na svemirsku stanicu najvišem ponuđaču. Austrija je platila 7 miliona dolara za mesto, a japanska televizijska mreža platila je 12 miliona dolara da pošalje jednog svog reportera u svemir. Moskva je takođe pregovarala sa Kazahstanom kako bi omogućila let prvog kazahstanskog kosmonauta u zamenu za dozvolu za lansiranje sa Baikonur Kosmodroma.

Kosmonaut zarobljen u svemiru tokom raspada Sovjetskog Saveza

Međutim, austrijski i kazahstanski astronauti bili su relativno neiskusni i nisu bili kvalifikovani da zamene Krikaleva, koji je s nerado pristao da ostane na stanici dok je njegov partner, Aleksandr Volkov, odleteo nazad kući. Ruski novinar je napisao: “Ljudska rasa je poslala svog sina među zvezde da ispuni konkretan skup zadataka, ali jedva je napustio Zemlju kada je izgubila interesovanje za te zadatke, iz svakodnevnih i potpuno razumljivih razloga. Počela je da zaboravlja svog kosmonauta. Čak ga nije ni vratila u dogovoreno vreme, opet iz svakodnevnih razloga.”

Čitaj još  Sony WM-W800 Walkman: Revolucionarni Dvostruki Kasetofon iz 1985. godine

Jednom nedeljno, Krikalev je ostajao u kontaktu sa svojom suprugom Elenom, koja je radila u kontroli misije. Vrednost sovjetskog rublja je dramatično pala, a mesečna plata Krikaleva od 500 rubalja jedva je bila dovoljna da izdrži njegovu porodicu. Osim toga, Rusi su se mučili da dostave osnovne zalihe zarobljenom kosmonautu.

25. marta 1992. godine, nakon što je proveo 311 dana u orbiti, Krikalev se vratio na Zemlju. Do tada, njegova zemlja se raspala na 15 različitih nacija. Časopis Discover je napisao: “Bio je bled kao brašno i znojav, kao gomila mokrog testa. Kosmonauti su bili umotani u kapute sa krznom i postavljeni na stolice. Neko im je dao vrelu supu za piće. Godinama kasnije, Krikalev se setio: ‘Bilo je veoma prijatno, uprkos gravitaciji s kojom smo se suočavali, ali psihološki teret je nestao. Bilo je trenutaka. Ne možete to nazvati euforijom, ali bilo je veoma dobro.”


LIKE NAJBOLJI DOMAĆI RECEPTI na FACEBOOK-u

OPREMA KOJU KORISTIMO ZA RAD možete i vi nabaviti ovde

PRIJAVITE SE NA NAŠ KANAL

Marina Narkonia na Instagramu
Naš INSTAGRAM profil za recepte
Zlatkov INSTAGRAM
Zlatkov JuTjub kanal “Smrznuti SELEKTOR”

Marina na TikTok-u
Zlatko na TikTok-u
DEGUSTATOR na Fejsu

www.NajboljiDomaciRecepti.com 

GRUPA NAJBOLJI DOMAĆI VIDEO RECEPTI na FEJSBUKU

Leave a Reply