Gale Mitrovic

Dokumentarac “Marš na Drinu” u oktobru u Domu sindikata! (VIDEO)

U oktobru će premijerno biti prikazan dokumentarni film “Marš na Drinu – 100 godina”, čiji je idejni tvorac i scenarista Beograđanin Velimir Gale Mitrović, klarinetista i pevač, nekadašnji član grupe Dobri momci. Nedavno smo imali čast da razgovaramo sa Galetom koji nam je otkrio više detalja u vezi sa pomenutim projektom.

Naime, frontmen nekadašnje popularne grupe Dobri momci i prijatelj sajta folkoteka.com, Velimir Gale Mitrović, tokom nedavnog susreta otkrio nam je više informacija o premijeri dokumentarnog filma, a o kom smo već ranije pisali.

Kako je planirano, dokumentarac koji je Gale posvetio svom ocu, ugledaće svetlost dana u drugoj polovini oktobra 2014. godine. Dokumentarac u trajanju od 40 minuta režirao je Goran Šljivić, a snimljen je pod pokroviteljstvom i uz sufinansiranje Ministarstva kulture i informisanja Srbije.
Premijera filma će biti održana u Domu sindikata u Beogradu, a ideja je da tokom projekcije bude prisutan uzak krug prijatelja. Kako je Gale najavio, posle premijere biće održana i konferencija za novinare.

To nije samo priča o poznatom maršu, koji je komponovao Stanislav Binički početkom Prvog svetskog rata u čast pobede srpske nad nadmoćnom austrougarskom vojskom na Ceru, o pesmi koja je postala simbol hrabrosti, već i o singl ploči u izvođenju Ansambla Urošević, koja je postala svetski hit. Posle premijere u Domu sindikata u Beogradu, film će se emitovati na RTS, a onda će krenuti na svoj festivalski put.

Čitaj još:   Savršen ručak sa bešamel sosom VIDEO RECEPT sa pripremom

Mitrović želi da premijera bude u dvorani Doma sindikata zato što je upravo tu krajem 1963. godine Ansambl održao koncert u čast uspeha ove ploče.

– Program je počeo tako što je bubnjar udarajući početne taktove marša došao na scenu iz publike, a onda je svirku nastavio Carevac sa ostatkom orkestra. Zbog violiniste, koji je bio veoma bolestan, iza scene se nalazio krevet. Tu je ležao posle prve odsvirane pesme. Na koncertu su bili i gosti, najpopularniji pevači. Održano je 14 koncerata zaredom, matine od 17 sati, pa večernji od 20, tokom nedelju dana. U Domu sindikata ansambl je završio svoju priču, a ja želim da je posle pola veka nastavim – kaže Gale Mitrović.

Čitaj još:   Brza pita sa šunkom i sirom VIDEO RECEPT sa pripremom

Ovim povodom, Gale Mitrović je pre izvesnog vremena bio gost Jutarnjeg programa na RTS-u gde je pričao o planovima u vezi sa filmom, kao i kako je nastala ideja da se snimi dokumentarac posvećen najpopularnijoj himni “Marš na Drinu”.

Ostavite komentar