Karta Nemačke mapa njemacke karte von deutschland - Nove Promene u Nemačkoj

Nove Promene u Nemačkoj: Vize, Radne Dozvole od Novembra 2023

U poslednjim izmenama Zakona o Doseljavanju, nekoliko važnih promena je uvedeno radi olakšavanja procesa doseljavanja i integracije stranaca u zemlju. Evo nekih ključnih promena:

Saveti za Podnošenje Zahteva za Smanjenje Poreza

  1. Proces prijave: Nova verzija zakona pojednostavljuje proces prijave za doseljavanje. Sada postoji jedinstven obrazac za sve vrste doseljenika, što olakšava postupak i smanjuje administrativne prepreke.
  2. Kvalifikovana radna snaga: Da bi privukla više visokokvalifikovane radne snage, vlada je uvela ubrzan proces za dobijanje radnih dozvola za stručnjake iz različitih oblasti. Ovo će doprineti podsticanju ekonomskog razvoja i umanjiti nedostatak stručne radne snage.
  3. Lakši pristup obrazovanju: Zakon takođe olakšava pristup obrazovanju za strance, posebno decu doseljenika. Otvorene su nove mogućnosti za upis u obrazovne ustanove, a pruža se i veća podrška učenicima i studentima tokom procesa integracije.
  4. Jačanje porodične reunifikacije: Zakon takođe donosi olakšice za porodičnu reunifikaciju, čime se omogućava doseljavanje članova porodice stranih državljana koji već žive u zemlji. Ovo će pomoći smanjenju razdvajanja porodica i podsticanju integracije kroz podržavanje porodičnih veza.
  5. Bolja zaštita prava doseljenika: Nova verzija zakona se takođe fokusira na zaštitu prava doseljenika. Uvedeni su jasniji mehanizmi zaštite od diskriminacije i zlostavljanja, kao i povećanje pristupa pravnoj pomoći za strance.

Nove Promene u Nemačkoj: Vize, Radne Dozvole od Novembra 2023

Najbolji ugovori za mobilne telefone u Nemačkoj

Ove promene u Zakonu o Doseljavanju imaju za cilj da stvore otvorenije i inkluzivnije okruženje za strance koji žele da se dosele i integrišu u zemlju.

U novembru će doći do promena u vezi sa zahtevima za lične karte i pasoše. Takođe, zaposleni na neodređeno vreme mogu podneti zahtev za smanjenje poreza, i prva velika promena u vezi sa zakonom o doseljavanju kvalifikovane radne snage stupiće na snagu. Evo pregleda svih promena.

Novi Zakoni i Promene u Nemačkoj: Radne Dozvole, Vize i Lične Karte

Od novembra će se proširiti broj kvalifikovanih radnika koji će lakše moći doći u Nemačku radi rada. Osim visoko kvalifikovanih akademika, od novembra će i završeni majstorski i neki drugi stručni kursevi omogućiti sticanje “Plave karte EU“. To je boravišna dozvola koja znatno olakšava dolazak kvalifikovanim radnicima iz zemalja van EU na nemačko tržište rada. Stručnjaci za IT sa značajnim radnim iskustvom više neće morati dokazivati svoje stručne kvalifikacije.

Čitaj još:   Pregled novog Zakona o useljavanju kvalifikovane radne snage u Nemačkoj

Promene u zakonu o doseljavanju kvalifikovane radne snage

Za poslodavce ovo predstavlja veliko olakšanje, između ostalog, jer će se minimalni pragovi bruto zarade koji su prethodno bili relativno visoki smanjiti. Umesto dosadašnjih 58.000 evra bruto (ili oko 45.500 evra za tzv. deficitarna zanimanja), radnici iz zemalja van EU će od novembra morati dokazati oko 15.000 evra manje godišnje. Takođe, poboljšava se perspektiva za boravak i olakšava se spajanje porodice. Ovo su dobri argumenti za poslodavce da se istaknu na međunarodnom tržištu rada.

Nove Promene u Nemačkoj: Vize, Radne Dozvole od Novembra 2023

Najveće promene trebaju stupiti na snagu u martu 2024. godine: Tada će radnici iz zemalja van EU moći da uđu i rade u Nemačkoj odmah nakon podnošenja zahteva za vizu, dok se priznaje njihova stručna kvalifikacija. Do sada to nije bilo moguće, što znači da je bilo potrebno oko godinu dana da se dobije viza i radna dozvola za Nemačku iz inostranstva. Za zanimanja koja ovde ne zahtevaju državno priznanje, priznavanje stručnih kvalifikacija za radnike iz inostranstva ubuduće će biti opcionalno.

Širenje Kvalifikacija za Rad u Nemačkoj

Lakše podnošenje zahteva za pasoš i ličnu kartu.

Iako još uvek nije moguće potpuno digitalno podneti zahtev za ličnu kartu i pasoš, od novembra će biti nekih olakšanja. Osobe koje trebaju novu “ispravu sa fotografijom” dosad su morale zakazati (najmanje) dva termina kod zadužene Ustanove: jedan za podnošenje zahteva i drugi za preuzimanje. Ovaj drugi korak će uskoro biti eliminisan.

Ranije je bilo potrebno da se novi dokument preuzme na drugom sastanku. Međutim, sada će biti dovoljan dodatni potpis kako biste preuzeli dokument nakon izrade, bez potrebe za zakazivanjem. Bez potrebe za zakazivanjem. Ipak, trebalo bi da se proveri da li će ova promena biti primenjena svuda od 1. novembra.

U sledećem koraku, građani će dobiti svoj PIN broj za online funkcije lične karte direktno prilikom podnošenja zahteva. Do sada je PIN dolazio poštom. Ovaj kod omogućava pristup svim digitalnim funkcijama lične karte, uključujući online identifikaciju, određene zahteve za registraciju automobila ili državnu podršku i potencijalno i online potpisivanje. Online funkcije nisu obavezne, ali je važno dobro sačuvati PIN, jer je generisanje novog u slučaju gubitka komplikovano.

Čitaj još:   U NEMAČKOJ POČEO PREVOD VOZAČKIH DOZVOLA!

Nove Promene u Nemačkoj: Vize, Radne Dozvole od Novembra 2023

nemacka licna karta Deutscher_Personalausweis_(2021_Version) Nove Promene u Nemačkoj
Izvor: Wikimedia. Nemačka lična karta iz 2021 god.

Podnošenje zahteva za smanjenje poreza na platu do 30. novembra.
Zaposleni na neodređeno vreme koji žele da isplate svoju moguću poresku olakšicu za 2023. godinu mogu podneti zahtev za smanjenje poreza nadležnoj službi (Finanzamt). Ako se zahtev podnese do 30. novembra, očekivani povrat poreza za 2023. godinu može biti isplaćen zajedno sa platom za decembar. Međutim, osoba koja podnese zahtev treba da ima na umu da će sledeće godine obavezno morati da podnese poresku prijavu, pri čemu će se iznos prethodno isplaćenih olakšica obračunavati.

Međutim, ovo se isplati samo osobama koje su tokom tekuće godine imale visoke troškove za reklamiranje (najmanje 1.830 evra), kao što su troškovi putovanja, obuke, čuvanja dece, donacije ili crkveni porezi. Ovo može biti od vrednosti, posebno za samohrane roditelje koji su imali iznadprosečne troškove. Zahtev važi uvek za dve godine i uticaće na isplate plata naredne godine.


PRIJAVITE SE NA NAŠ KANAL

Marina Narkonia na Instagramu
Naš INSTAGRAM profil za recepte
Zlatkov INSTAGRAM
Zlatkov JuTjub kanal “Smrznuti SELEKTOR”

Marina na TikTok-u
Zlatko na TikTok-u
DEGUSTATOR na Fejsu

www.NajboljiDomaciRecepti.com 

GRUPA NAJBOLJI DOMAĆI VIDEO RECEPTI na FEJSBUKU
Pogledajte još naših recepta ovde u rubrici RECEPTI

Ostavite komentar