prebrza voznja u gradu - pravilnik saobracaja u nemackoj

Život u Nemačkoj: Nove cene i kazne u saobraćaju / Važe od 28.04.2020.

Život u Nemačkoj: Nove cene i kazne u saobraćaju / Važe od 28.04.2020.

Od utorka 28.04.2020. u Nemačkoj stupa na snagu novi cenovnik sa novim cenama za kazne u saobraćaju. Neke stvari su se drastično promenile. Pa da krenemo od početka.
Prvo treba da znate da se puno pažnje ovaj put posvetilo slabijim učesnicima u saobraćaju. Prvenstveno biciklistima.

Znate da je uvedeno u Nemačkoj, da ako je gužva na autoputu, mora se napraviti srednja traka za vozila hitna pomoći. A ako imaju tri trake na autoputu, onda se stvara pomoćna traka između leve i srednje trake. To je moranje, da čim se saobraćaj usporava, pomerate vaše vozilo po potrebi u levo ili u desno i pravite mesta. E sada, tu nastaje novo mesto za kazne. Uvek se nađe po neki pametni koji krene iza vozila hitne pomoći da vozi.
1. Vožnja na autoputu u gužvi iza hitne pomoći ili vatrogasnog vozila košta te od sada 240 – 320 Evra. Oduzima se vozačka na mesec dana i račun za poene se povećava za komada dva (2).

2. Ko ne pomaže u stvaranje pomoćne trake na autoputu i blokira vozila hitne pomoći, vatrogasne ili šlep službe kao i policije biće takođe kažnjen sa 200 do 320 evra, mesec dana oduzimanja vozačke (zabrana vožnje) i dva poena u Flensburg-u.

3. Stajanje (samo minut parkiranja za uzimanje npr. leka u apoteci) na biciklističkoj traci košta od sada 100 Evra i dobija se jedan poen u Flensburg-u. Ovo isto važi za stajanje na trotoaru, znači tamo gde je određeno da samo pešaci mogu da se kreću.

Čitaj još:   Od 1. januara važi E-recept - Ovako ga možete podići u apoteci

4. Povećan je razmak prilikom preticanja i obilaženja bicikliste. U gradu razmak mora biti 1,5 metara a van grada je dva (2) metra. Do sada je uvek važilo u pravilniku “držati dovoljno odstojanje”.

Rastojanje za preticanje bicikala u gradu 1,5 metara

Brza vožnja

Ko se od 28.04.2020. ne drži pravilnika o brzoj vožnji može da računa sa sledećim kaznama:

1. Ko vozi za 16 km/h brže od dozvoljene brzine u gradu dobija jedan (1) poen i 70 evra kaznu.

2. Ko vozi za 16 km/h brže od dozvoljene brzine van grada dobija jedan (1) poen i 60 evra kaznu.

3. Ko vozi 21 km/h brže od dozvoljenog u gradu taj mora da računa na oduzimanje vozačke dozvole na jedan (1) mesec, kazna od 80 evra kao i dva (2) poena u Flensburg-u.
4. Ko vozi 21 km/h brže od dozvoljenog van grada plaća 95 evra kaznu i oduzima mu se vozačka na jedan (1) mesec. Ko pređe 26 km/h, za njega automatski više ne važi ova kazna. Njemu se gleda da li je u roku od poslednjih 12 meseci napravio sličnu kaznu gde je vozio brže od 26 km/h i onda mu se “kroji” kazna sa zabranom vožnje. Plus novčana kazna i poeni.

5. Vozila sa preko 3,5 tona od sada moraju da voze brzinom hodanja (Schrittgeschwindigkeit) prilikom skretanja desno. Ko ne poštuje, kazna sledi od 70 evra i jedan (1) poen u Flensburgu.
kamion skrece u desno - pravilnik saobracaja u nemackoj

Čitaj još:   Ginisov Rekord oboren milionskom slagalicom

ostatak

Ovo su najvažnije stavke novih mera u saobraćaju. Ima tu još dosta stvari koje će biti kažnjavane. Uvode se novi znakovi sa zabranom preticanja bicikla i motora, uvode se nove zone za bicikla i rolere. U tim zonama automobili ne smeju da se kreću većom brzinom od 30 km/h.

Ako imate pitanja u vezi ove teme ili bilo koje slične teme vezane za život u Nemačkoj, onda nam se obratite putem naše facebook grupe: Pomoć u Nemačkoj

Ako vam trebaju jeftino gume za vaše vozilo, onda ste ovde na pravom mestu:


Pogledajte ostale naše teme vezane za ŽIVOT U NEMAČKOJ

Ako želite da naučite po neku pametnu reč nemačkog bez puno priče o gramatici, pogledajte ovu plajlistu koja se “redovno” dopunja. Link vas vodi na Jutjub: https://www.youtube.com/watch?v=Bx4t9GnLJag&list=PLvMVWl4akFQgk9hxd_0QXq-TJaiD47Q0O

Ostavite komentar