prebrza voznja u gradu - pravilnik saobracaja u nemackoj

Život u Nemačkoj: Nove cene i kazne u saobraćaju / Važe od 28.04.2020.

Život u Nemačkoj: Nove cene i kazne u saobraćaju / Važe od 28.04.2020.

Od utorka 28.04.2020. u Nemačkoj stupa na snagu novi cenovnik sa novim cenama za kazne u saobraćaju. Neke stvari su se drastično promenile. Pa da krenemo od početka.
Prvo treba da znate da se puno pažnje ovaj put posvetilo slabijim učesnicima u saobraćaju. Prvenstveno biciklistima.

Znate da je uvedeno u Nemačkoj, da ako je gužva na autoputu, mora se napraviti srednja traka za vozila hitna pomoći. A ako imaju tri trake na autoputu, onda se stvara pomoćna traka između leve i srednje trake. To je moranje, da čim se saobraćaj usporava, pomerate vaše vozilo po potrebi u levo ili u desno i pravite mesta. E sada, tu nastaje novo mesto za kazne. Uvek se nađe po neki pametni koji krene iza vozila hitne pomoći da vozi.
1. Vožnja na autoputu u gužvi iza hitne pomoći ili vatrogasnog vozila košta te od sada 240 – 320 Evra. Oduzima se vozačka na mesec dana i račun za poene se povećava za komada dva (2).

2. Ko ne pomaže u stvaranje pomoćne trake na autoputu i blokira vozila hitne pomoći, vatrogasne ili šlep službe kao i policije biće takođe kažnjen sa 200 do 320 evra, mesec dana oduzimanja vozačke (zabrana vožnje) i dva poena u Flensburg-u.

3. Stajanje (samo minut parkiranja za uzimanje npr. leka u apoteci) na biciklističkoj traci košta od sada 100 Evra i dobija se jedan poen u Flensburg-u. Ovo isto važi za stajanje na trotoaru, znači tamo gde je određeno da samo pešaci mogu da se kreću.

4. Povećan je razmak prilikom preticanja i obilaženja bicikliste. U gradu razmak mora biti 1,5 metara a van grada je dva (2) metra. Do sada je uvek važilo u pravilniku “držati dovoljno odstojanje”.

Rastojanje za preticanje bicikala u gradu 1,5 metara

Brza vožnja

Ko se od 28.04.2020. ne drži pravilnika o brzoj vožnji može da računa sa sledećim kaznama:

1. Ko vozi za 16 km/h brže od dozvoljene brzine u gradu dobija jedan (1) poen i 70 evra kaznu.

2. Ko vozi za 16 km/h brže od dozvoljene brzine van grada dobija jedan (1) poen i 60 evra kaznu.

3. Ko vozi 21 km/h brže od dozvoljenog u gradu taj mora da računa na oduzimanje vozačke dozvole na jedan (1) mesec, kazna od 80 evra kao i dva (2) poena u Flensburg-u.
4. Ko vozi 21 km/h brže od dozvoljenog van grada plaća 95 evra kaznu i oduzima mu se vozačka na jedan (1) mesec. Ko pređe 26 km/h, za njega automatski više ne važi ova kazna. Njemu se gleda da li je u roku od poslednjih 12 meseci napravio sličnu kaznu gde je vozio brže od 26 km/h i onda mu se “kroji” kazna sa zabranom vožnje. Plus novčana kazna i poeni.

Čitaj još  Kad te komšija nokautira zbog parkinga! (Video)

5. Vozila sa preko 3,5 tona od sada moraju da voze brzinom hodanja (Schrittgeschwindigkeit) prilikom skretanja desno. Ko ne poštuje, kazna sledi od 70 evra i jedan (1) poen u Flensburgu.
kamion skrece u desno - pravilnik saobracaja u nemackoj

ostatak

Ovo su najvažnije stavke novih mera u saobraćaju. Ima tu još dosta stvari koje će biti kažnjavane. Uvode se novi znakovi sa zabranom preticanja bicikla i motora, uvode se nove zone za bicikla i rolere. U tim zonama automobili ne smeju da se kreću većom brzinom od 30 km/h.

Ako imate pitanja u vezi ove teme ili bilo koje slične teme vezane za život u Nemačkoj, onda nam se obratite putem naše facebook grupe: Pomoć u Nemačkoj

Ako vam trebaju jeftino gume za vaše vozilo, onda ste ovde na pravom mestu:


Pogledajte ostale naše teme vezane za ŽIVOT U NEMAČKOJ

Ako želite da naučite po neku pametnu reč nemačkog bez puno priče o gramatici, pogledajte ovu plajlistu koja se “redovno” dopunja. Link vas vodi na Jutjub: https://www.youtube.com/watch?v=Bx4t9GnLJag&list=PLvMVWl4akFQgk9hxd_0QXq-TJaiD47Q0O

Leave a Reply