Najezda cvrčaka u Americi

Najezda milijarde cvrčaka u Americi

Najezda milijarde cvrčaka u Americi

Sigurno ste čuli za najezdu milijardi cvrčaka u Americi? Ne volim ni ja insekte, zvuči strašno, ali za jednog cvrčka je to trenutak na koji je čekao mnogo godina. Priča je sledeća.

Postoji sedam (7) vrsta cvrčaka u severnoj Americi koje periodično izlaze na zemlju: četiri vrste koje izlaze svakih 13 godina, i tri vrste koje izlaze svakih 17 godina. Ove godine, prvi put posle 1803. ciklus dve od ovih najmnogobrojnijih vrsti se desio u isto vreme!

najezda cvrcaka u americi

Nimfe žive pod zemljom, broje godine prateći svakog proleća porast tečnosti u korenjima iz kojih se napajaju. Pet puta za to vreme menjaju svoj egzoskelet: kao da biraju najlepšu odoru za taj dan – kada izadju napolje.

Najezda milijarde cvrčaka u Americi

Nakon tačno 17 ili 13 godina, u zavisnosti od vrste, kada zemljište dostigne povoljnu temperaturu, sve zajedno, nimfe kopaju put ka površini zemlje, penju se na grane i presvlače poslednji put, ukrašavajući se krilima.

Ponašanje jata ih štiti od predatora. Ako se neka nimfa zbuni i van redovnog ciklusa izadje na zemlju, biva pojedena od veverica ili ptica. Ali kada su cvrčci zajedno, gustine preko 1.5 miliona primeraka po hektaru zemljišta, predatori nemaju šanse.
Toliko godina nimfe čekaju ovaj momenat a dobiju samo nekoliko dana ili nedelja na zemlji, kao odrasle jedinke. Mužjaci pevaju svoju pesmu, privlače ženke i pare se. Ženke potom ležu stotine jaja u stabla; potom odrasli insekti ginu, jer oni su ispunili svoju jedinu misiju. Nakon šest do deset nedelja jajašca pucaju a nova generacija nimfi pada na zemlju i ukopava se, započinjući novi 13/17 – godišnji ciklus.

Čitaj još:   Mačka koja je šokirala Bugare! (VIDEO)

Najezda cvrčaka u Americi

Najezda milijarde cvrčaka u Americi

Oduvek me je oduševljavala elegancija prirode, urodjeno instinktivno ponašanje ali i ono prilagodjeno, naučeno koje se epigenetski prenosi na potomke.

Od prirode možemo toliko toga da naučimo. Neverovatno je strpljenje cvrčaka da sačekaju svoj trenutak, potom urade sve da ispune svoju misiju (u kompetitivnom procesu za najboljeg partnera/partnerku) kao i disciplina u kolektivnom ponašanju koja proizilazi iz neminovnosti da samo zajedno imaju šansu.

Ali mi nikako da naučimo. Ne mogu da se oduprem osećaju da mi ljudi, jedine životinje koje se smeju, prirodi ne ostavljamo ni najmanju šansu – mi konstantno radimo protiv nje.

Čitaj još:   Tajni razvod: Kako je Gabriel prevario Kristinu 20 godina pre njene odluke o razvodu

Tekst by Talija
https://x.com/TaliMTwitt/status/1800274130329043246

Pratite nas na VIBERU ovde: http://bit.ly/MarininaKuhinja
LIKE NAJBOLJI DOMAĆI RECEPTI na FACEBOOK-u

PRIJAVITE SE NA NAŠ KANAL

Marina Narkonia na Instagramu
Naš INSTAGRAM profil za recepte
Zlatkov INSTAGRAM
Zlatkov JuTjub kanal “Smrznuti SELEKTOR”

Marina na TikTok-u

Zlatko na TikTok-u
DEGUSTATOR na Fejsu

www.NajboljiDomaciRecepti.com 
GRUPA NAJBOLJI DOMAĆI VIDEO RECEPTI na FEJSBUKU

Najezda milijarde cvrčaka u Americi / kako se sprema / sa pripremom i sastojcima
Pogledajte još naših recepta ovde u rubrici RECEPTI

Ostavite komentar