intervju drazen zeric zera

Intervju Žera: Neću dati ćerkama da se bave muzikom!

“U ovakvom vremenu i krizi nema love ni za pjevače. Naravno, niko to neće da prizna nego se zamajavaju nekim pričama o velikim ciframa i projektima koje gromoglasno najavljuju”, rekao je Žera.

Dražen Žerić Žera poznat je kao osoba koja je bez dlake na jeziku. Na svako pitanje uvijek je odgovarao iskreno. O uspjesima i neuspjesima, šta zamjera Severini, kako izgleda život pjevača, šta mu smeta kod kolega i šta ne želi da izmišlja. O tome kako se izgleda baviti estradom u vremenu recesije i da li sebe smatra zvijezdom, Žera je odgovorio sasvim iskreno.

Kako izgleda jedan radni dan pjevača?
– Posao kao i svaki drugi. Ja ne volim tu mistifikaciju i neke priče da je nama život nešto lagan, da uživamo. Naravno, kao i svaki posao i mi imamo loše i dobre periode. Sve je više problema sa kojim se moraš suočavati. Dođeš na koncert, a ono loše ozvučenje, gazda štedi na grijanju… Moraš da radiš radi publike, mi smo tu zbog njih, a ne zbog nekih vlasnika restorana i kafića.

Da li je bilo nekada lakše?
– Hiljadu puta! Danas ako se opustiš i ako hoćeš samo da pjevaš nema šanse! O svemu moraš da vodiš računa. Ja sam se trudio da nađem dobrog menadžera, a onda sam shvatio da je bolje da sve radim sam. Ne volim da me neko zavlači za novac, da mi priča neke bajke.

crvena jabuka cakovec

Koliko vas je promijenila slava i popularnost?
– Ma, nimalo! Imao sam sreću da sam poznavao pokojnog Davorina Popovića, koji nam je bio veliki učitelj. U Sarajevu je nemoguće da nešto glumataš, kao ti si sad neka zvijezda jer si pjevač. Nas je Davorin naučio da u životu moraš biti jednostavan, pristupačan ljudima i da nema razloga da se praviš da si ti na nekim visinima, a oni su svi ispod tebe. To je bio veliki čovjek i pjevač od kojeg smo mi mladi sve naučili. Zato i jesmo napravili nešto u životu i karijeri.

Čitaj još:   Intervju Milena Plavšić: Šta mi znači status istaknutog umetnika kad ne pravim skandale!

Koliko danas pjevači zarađuju i rade?
– Da se razumijemo, svi pjevači izmišljaju honorare i poslove. U ovakvom vremenu i krizi nema love ni za pjevače. Naravno, niko to neće da prizna nego se zamajavaju nekim pričama i velikim projektima koje gromoglasno najavljuju. Ustvari, sve su to šuplje priče. Oni plate novinarima da dođu na televiziju i pričaju kako ne znaju šta da rade od silnog posla, a ja prošetam Zagrebom i srećem ih kako piju kafu. Vi danas na prste jedne ruke možete da nabrojite par pjevača koji stvarno rade i koji nastupaju svaki vikend.

Koji su to pjevači?
– Ma sami će se prepoznati. Nemam ja razloga da ih nabrajam. Evo, zašto će Halid Bešlić da laže da radi, kad stvarno radi!?

Ima li neko od kolega ko vas nervira?
– Pa, nije meni stalo da se ja svađam sa bilo kime i da me nervira. Ja radim svoj posao i tačka. Neko mi skrene od prijatelja da ima neki mladi pjevač dobar i poslušam, ali uglavnom i ne gledam televiziju i ne pratim sve te estradne tračeve.

Ipak ste ispratili Severininu pjesmu „Uno momento” i žestoko je iskritikovali. Zbog čega?
– Ukusi su različiti, a Severina je moja prijateljica. Imam pravo na svoje mišljenje i da kažem da to nije to. Moja djeca neće odrastati uz takve stihove kao što je pjesma „Uno momento” i to je sve. Ako mi ona zamjeri, neka zamjeri. To je samo moje mišljenje i svi možemo da se složimo ili ne sa tim mišljenjem.

Koju vrstu muzike slušate privatno?
– Slušam uglavnom muziku sedamdesetih i osamdesetih na kojoj sam odrastao. Od ove nove muzike ništa me nije zaintrigiralo.

A slušate li narodnjake?
– Nisam nikada to slušao, tako da ne mogu da komentarišem. Za mene je narodna bio Toma Zdravković, a ovo poslije njega je kao genetski modifikovana hrana. Liči na pravu, ali nije pa džaba!

zera sa porodicom

Kako bi regovali da se vaše kćerke odluče baviti muzikom?
– Marea i Petra su još male, ali mislim da bi se usprotivio i objasnio im koliko je ovo težak posao. Pogotovo za žene. Muškarci se mogu nekako snalaziti, a žene niko neće da sluša, nego ih samo gledaju. Mislim da je danas pjevačicama jako teško doći i do medija, ako ne počnu da se skidaju, tako da je bolje da završe fakultete i rade nešto korisno.

Čitaj još:   INTERVJU: Milić Vukašinović: Doktor je stalno na mreži

Pratite li takmičenja pjevača?
– Ne, nisam siguran da to može da napravi nekome karijeru. Oni traju dok traje takmičenje, a onda svi zaborave ko su bili takmičari i ko je dobio neku nagradu. Ti klinci treba da se dokazuju kad takmičenje bude gotovo, a oni se izgube!

Pisalo se dosta da Crvena jabuka ide u penziju. Hoće li to desiti?
– Neko se malo našalio. Nećemo u penziju. Mi smo bolji i usviraniji nego ranije. Radimo i snimamo nove pjesme, publika voli one stare, tako da nemam pojma odakle je nekome pala takva glupost na pamet i još da to objavljuje po novinama. Mi smo svi spremni da radimo i sviramo i da nas iznesu sa scene.

izvor: Expres

2 comments

Ostavite komentar