Šta bi se desilo kada bi kiseonik nestao na pet sekundi?

Šta bi se desilo kada bi kiseonik nestao na pet sekundi?

Šta bi se desilo kada bi kiseonik nestao na pet sekundi?

Svi na plaži bi dobili opekotine od sunca. Ozon je molekularni kiseonik i blokira većinu UV svetlosti. Bez njega, mi smo sprženi.

Svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem bi se ugasio. To znači da bi svaki avion koji poleti sa piste verovatno pao na zemlju, dok bi avioni u letu mogli da klize neko vreme.

Svi komadi neobrađenog metala bi se trenutno zavarlili jedan za drugi. Ovo je jedna od interesantnijih nuspojava. Razlog zašto se metali ne vare pri kontaktu je taj što su prekriveni slojem oksidacije. U vakuumskim uslovima, metal se zavaruje bez ikakve tečne međufaze.

Unutrašnje uvo svakog čoveka bi eksplodiralo. Kao što je pomenuto, izgubili bismo oko 21 procenat vazdušnog pritiska u trenutku (od nivoa mora do 2000 metara nadmorske visine), pa očekujte ozbiljan gubitak sluha.

Šta bi se desilo kada bi kiseonik nestao na pet sekundi?

Svaka zgrada napravljena od betona bi se pretvorila u prah. Kiseonik je važan vezivni element u betonskim strukturama (zaista, to je CO2), i bez njega spojevi ne zadržavaju svoju čvrstoću.
Svaki automobil i avion bi se ugasili, ali bi se nakon nekoliko sekundi klizanja lako ponovo pokrenuli. Požari bi se ugasili, ali bi gasovi zadržali toliku toplotu da bi se ponovo zapalili čim se kiseonik vrati. Gasni požari, međutim, bi ostali ugašeni, što znači da bi se svaka peć i plamenik na gas istovremeno ugasili.

Čitaj još:   Sisama davala podršku "Maloj noćnoj muzici" Video

Što se tiče disanja, verovatno ne bismo primetili. Naša tela ne mogu da detektuju manjak kiseonika, možemo samo da detektujemo visoke nivoe ugljen-dioksida. Dokle god se CO2 ne gomila u našoj krvi, ne osećamo kao da se gušimo.

Zapravo, bilo bi razočaravajuće nedramatično. Fenomen stotina miliona automobila koji se istovremeno gase bi privukao pažnju, a ljudi koji prate vazdušni pritisak bi primetili pad, ali nikada ne bismo shvatili uzrok i na kraju bismo to jednostavno ignorisali.

Šta bi se desilo kada bi kiseonik nestao na pet sekundi?

Mnogi odgovori na ovo pitanje će se fokusirati na ono što bi se desilo tokom tih pet sekundi, ali posle toga, došlo bi do ogromne eksplozije zbog oksidacije svih okeana koji su pretvoreni u vodonik (i bilo kakve egzotermne oksidacije). Tako da bi Zemlja iznenada postala izuzetno hladna na pet sekundi, a zatim bi usledio Veliki Prasak.

Čitaj još:   Superkontinent Pangea: Kako je izgledao svijet nekada

izvor: Independent UK.

Pratite nas na VIBERU ovde: http://bit.ly/MarininaKuhinja
LIKE NAJBOLJI DOMAĆI RECEPTI na FACEBOOK-u

PRIJAVITE SE NA NAŠ KANAL

Marina Narkonia na Instagramu
Naš INSTAGRAM profil za recepte
Zlatkov INSTAGRAM
Zlatkov JuTjub kanal “Smrznuti SELEKTOR”

Marina na TikTok-u

Zlatko na TikTok-u
DEGUSTATOR na Fejsu

www.NajboljiDomaciRecepti.com 
GRUPA NAJBOLJI DOMAĆI VIDEO RECEPTI na FEJSBUKU

Šta bi se desilo kada bi kiseonik nestao na pet sekundi? / kako se sprema / sa pripremom i sastojcima
Pogledajte još naših recepta ovde u rubrici RECEPTI

Ostavite komentar