umro predrag cune gojkovic

Preminuo Predrag Cune Gojković

Cune je bio srpski pevač narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih pesama. Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike.

Predrag Gojković Cune preminuo je danas u 85. godini života.

Njegove kolege i dobri prijatelji Predrag Živković Tozovac, Nada Obrić, Lepa Lukić, Lepa Brena, Saša Popović, Miroslav Ilić sećaće ga se samo po dobrom.

Predrag Živković Tozovac kolega i veliki prijatelj Predraga Gojkovića Cuneta koji je danas preminuo u 85. godini života, oglasio se povodom tužne vesti.

– Veliko saučešće od moje porodice. On je bio moj pobratim, a kao o pevaču imam samo reči hvale. Veliki profesionalac, legenda narodne muzike koji je divno pevao romanse. Otkako je dobio udar, uvek sam bio u kontaktu sa njegovom suprugom, daj im Bože svima snage da pobede ovu bol i nastave dalje.

– Inače, Cune je poslednji javni nastup imao baš na mom velikom koncertu. Već tada je polako gubio snagu, ali mi je izašao u susret i otpevao pesmu „Ljubav mi srce mori“. Publika je aplaudirala”, rekao je Tozovac.

Lepa Brena je izabrala posebne reči kao poslednji pozdrav svom kolegi.

– Postoje ljudi koje poznaješ i od njih naučiš puno, zavoliš ih i pamtiš ih po dobrom. Kada odu u neki drugi bolji svet, ostane jedna praznina u duši, koju samo vreme leči, a tu prazninu vremenom popunjavaš lepim sećanjima na čoveka koji je ostavio puno lepih uspomena kroz druženja i večnim njegovim pesmama! – rekla je Brena.

Saša Popović o smrti prijatelja saznao je u inostranstvu, tokom odmora.

– Vest o Cunetovom odlasku me zatekla van zemlje i veoma me potresla i rastužila. Bio je veliki umetnik i sjajan čovek. Tužan julski dan za sve nas koji smo imali prilike da se družimo i sarađujemo sa njim, ali i za sve njegove poštovaoce, muziku uopšte. Zaista nenadoknadiv gubitak. Iskreno saučešće porodici – rekao je Saša.

Čitaj još:   Intervju Dejan Matić: Beogradu dugujem solistički koncert

Miroslav Ilić je izgubio kolegu koga je poznavao godinama.

– Pre svega, moje saučešće porodici. Izgubio sam sjajnog kolegu, veoma sam ga poštovao. Hvala mu na svemu, neka počiva u miru. Nastupali smo zajedno, imali smo zajednički šou Tozovac, on i ja i to je bio najlepši šou ikada. Bio je moj veliki prijatelj i zauvek će mi ostati u najlepšem sećanju – izjavio je Miroslav.

Snežanu Đurišić je veoma rastužila vest da je njen kolega preminuo.

– Ne mogu da verujem, jao Bože… Neka mu je laka zemlja! Mnogo mi je žao, on je bio veliki umentik. Ali mi je drago što sam imala priliku da radim sa njim i da mnogo naučim od njega. Otišao je čovek koji je postavio parametre u interpretaciji, neko za koga nijedan žanr nije bio stran, i ko je ostavio mnogo toga iza sebe. Veliki čovek i umetnik – rekla je Snežana.

Lepa Lukić je bila šokirana kada je saznala da je njen viliki prijatelj i kolega umro.
– Jaoj, ne mogu da verujem. On je bio moje sunce! Pa zašto je otišao… Cune je bio divan čovek, predobar. Mnogo mi je žao, on je bio veličina i legenda. Znam da je siromah bio bolestan, ali nisam znala da je toliko loše – jecajući nam je rekla Lepa vidno potresena gubitkom prijatelja.

Cune je često bio gost Nade Obrić, koji je vest o njegovoj smrti veoma potresla.

Čitaj još:   Intervju Vera Matović: Izbacili su me iz knjige o Tomi Zdravkoviću!

– Potresena sam jako, teško mi je. Često sam ga gostila u svojim emisijama. Bio je divan kolega, dovoljno je da ga upoznate kako biste ga zavoleli.

Cune je 2013. godine doživeo šlog od kog se dugo oporavljao, a 2015. se pojavio na dodeli nagrada u Udruženju kompozitora, a iako se otežano kretao, uz pomoć štapa i usporeno govorio, ni u jednom trenutku nije gubio volju za životom i smisao za humor.

Pevač Predrag Gojković Cune preminuo je danas u 85. godini. Cune je bio srpski pevač narodnih pesama, starogradskih, sevdalinki, zabavnih i meksikanskih pesama. Za muzički arhiv Radio Beograda snimio je preko 1.000 pesama izvorne narodne muzike iz Srbije, ali i meksikanskih i evergrin pesama. Dobitnik je svih strukovnih nagrada i imao je najviši status zaslužnog, istaknutog estradnog umetnika.

Cune je uprkos bolesti pristao da se snima i govori zarad potreba dokumentarnog filma “Sevdalinka: Alhemija duše”.

izvor: www.FOLKOTEKA.org, EPK

Ostavite komentar