snezana djurisic intervju

Intervju Snežana Đurišić: Uvek je bilo loših pevača, ali nisu dobijali šansu

Sa pevačicom narodne muzike o beogradskom koncertu, jubileju 40 godina rada i muzici danas. Privilegija je biti u društvu predsednika države u kojoj živite.

Kada je neko na sceni 40 godina kao Snežana Đurišić, može s pravom da kaže da ono što je radio u karijeri nije bilo uzalud. Jedna od najpopularnijih pevačica narodne muzike, značajan jubilej proslaviće 23. februara nastupom u Sava centru, pod medijskim pokroviteljstvom našeg lista. Ona je samo tri puta imala solističke koncerte u Beogradu, a poslednji – pre desetak godina. Čekala je, kaže, pravi trenutak, ali lepši povod za druženje sa prestoničkom publikom nije mogla da poželi. Iza sebe ima više od 20 albuma i hitove poput “Pričaj mi, pričaj”, “Kuće male, krečene u belo”, “Kleo se, kleo” i “Lepo ti je biti čobanica”, a naglašava da je za uspeh, pored talenta i rada, potrebna i sreća.

– Ideja mi je bila da ovaj koncert bude drugačiji od ostalih, jer je i razlog njegovog održavanja poseban – kaže Snežana Đurišić, koja će u Sava centru pevati uz orkestar Miše Mijatovića.
– Imaću sjajne goste za koje znam da ih publika obožava. Posetiocima poručujem da obavezno dođu, jer ih očekuje nekoliko sati lepog provoda i uživanja.

Retko držite solo koncerte, dok je mnogim vašim kolegama to postala tradicija?
– Nisam pobornik toga da imam koncert svake godine. Velika doza odgovornosti me uništava. Brinem se i za ono o čemu ne bi trebalo da razmišljam. To je razlog što ne držim često koncerte.

Kakav je bio vaš estradni put?
– Bio je pravi, a svaki korak koji sam napravila čvrst i stabilan, sa malo mogućosti da se vratim unazad. To podrazumeva kvalitetan rad, ozbiljnost, odgovornost i sreću. Često me pitaju da li mi je bilo teško. Ranije sam mislila da jeste, ali iz sadašnje pozicije smatram da nije. Bilo je i tada loših pevača, ali nisu dobijali šansu. Najvažnije je bilo da znate da pevate, a danas je drugačije. Pevanje je sada, možda pretposlednja stavka, dok je obrazovanje na poslednjem mestu. Neko ko želi da bude pevač ne mora da završi ni osnovnu školu, jer mu kažu da to nije potrebno. Za samo pevanje možda nije, ali je takav pristup potpuno pogrešan.

Čitaj još:   Intervju Dejan Matić: Beogradu dugujem solistički koncert

Da li ste razočarani?
– Razočarana sam i tužna, jer volim muziku i ona je moj život. Ali, moramo da prihvatimo postojeću situaciju i nastojimo da takvih stvari bude što manje.

intervju snezana djurisic

Kako poraditi na ozdravljenju narodne muzike?
– Sve na kraju dođe na svoje, ali se mali broj pevača opredeli za pravu narodnu muziku. Kažu da od toga nema vajde, što je potpuno netačno. Najbolji dokaz je koliko traje generacija pevača kojoj i ja pripadam. Dali smo drugu farbu celoj priči u odnosu na pevače koje smo nasledili na sceni, ali je baza ostala ista. Bilo je obavezno da se znaju pesme koje predstavljaju nacionalni identitet. Danas niko to ne tretira kao obavezu. Moja generacija još drži do toga, ali ne znam šta će biti kada mi siđemo sa scene!

Važili ste za pevačicu oštrog jezika, ali ste u međuvremenu postali oprezniji i umereniji u izjavama. Kako je došlo do toga da britkost zamenite diplomatskim rečnikom?
– Hoćete reći da sam postala pametnija? Čovek vremenom sazreva i izvlači pouke iz prošlosti. Samo sam zamenila teze. Ne treba govoriti šta misliš, već misliti šta govoriš. Nisam se pokajala zbog toga što sam govorila ono što mislim, ali je dolazilo do konflikata koji su bili bespotrebni.

Kao devojčica nastupali ste pred Titom, da li biste danas pevali nekom političaru i državniku?
– Privilegija je biti u društvu predsednika države u kojoj živite. Pevala sam Titu, ali i drugim državnicima, jedino još nisam aktuelnom predsedniku Tomislavu Nikoliću.

Čitaj još:   Intervju Dejan Matić: Nervira me kada me mešaju sa Sašom!

Kako komentarišete “obračun” poreskih organa sa estradom?
– Mediji su napravili od toga neverovatnu famu, kao da idemo tamo da nam seku glave. Nema tu nikakvog obračuna, država radi svoj posao, kao što se nekad radilo. Ne vidim ništa loše u nastojanjima da se neke stvari dovedu u red.

Šta su vas pitali u Poreskoj upravi?
– Neću javno da govorim o tome. Odgovarala sam na njihova pitanja, odnela potrebnu dokumentaciju i završila posao.

I svadbe i dvorane

Poznata sagovornica često nastupa na svadbama. Kaže da istim žarom peva pod šatrama i u prestižnim dvoranama:

– Zadovoljstvo mi je da pevam na svadbama. Uživam dok to radim, jer pevam ljudima koji su veseli i koji mi kažu koju pesmu žele da čuju. Podjednako sebe dajem na svakom nastupu, bez obzira na to da li pevam na solističkom koncertu u Sava centru ili na svadbi. Jedina je razlika u pristupu, zna se šta se peva na svadbi, a šta na koncertu.

izvor: Blic

3 comments

Ostavite komentar