Intervju: Milena Plavšić: Svaku sevdalinku znam napamet kao tablicu množenja

Intervju: Milena Plavšić: Svaku sevdalinku znam napamet kao tablicu množenja

“Ja te volim, a ti ne znaš”, samo je jedna od nekoliko pjesama Marijana Beneša koju sam snimila

Na estradnoj sceni prisutna je preko 40 godina. Životni put i estradne staze odvele su je iz rodne Banjaluke do Novog Sada, odnosno Beograda gdje i danas živi i radi.

Milena Plavšić je pjevačica koju mnogi poznaju kao vrsnu umjetnicu, kompozitorku, nenametljivu i tihu osobu kojoj je skromnost vrlina. To nije učila, takva je, kaže, rođena. Snimila je više singl ploča i 25 velikih albuma. “Zar ti nije žao mene”, “Banjaluko”, “Jaka žena” i “Čašu mi tugom nalijete” samo su neke od Mileninih pjesama koje su već odavno pravi hitovi. Svaku sevdalinku znam napamet kao tablicu množenja

Intervju: Milena Plavšić: Svaku sevdalinku znam napamet kao tablicu množenja

Autor je većine pjesama koje je snimila, ali je ponosna na početke sa čuvenim Acom Stepićem, kao i na stihove legendarnog Marijana Beneša koje je u pretočila u svoje hitove.

– Beneša sam upoznala preko moje braće koji su voljeli i pratili boks. Marijan je u to vrijeme bio afirmisan sportista, cijenjen u svijetu boksa, ali je ljudima bila manje poznata činjenica da je on bio veliki zaljubljenik u poeziju, da je pisao izuzetne pjesme, a još je manje je tada bilo poznato da je svirao flautu. Bili smo sugrađani, poznavali smo se i ponudio mi je saradnju koju sam vrlo rado prihvatila. “Ja te volim, a ti ne znaš”, samo je jedna od nekoliko pjesama Marijana Beneša koju sam uzela i snimila.

– Što se tiče neprikosnovenog Ace Stepića, za kojeg uvijek kažem da je moj muzički otac, stvar je više nego jasna. Tog čovjeka izuzetno cijenim i poštujem. Vjerujte mi da ga i danas oslovljavam sa VI. Nikada mu se nisam obratila sa TI. Iako mi je puno puta rekao da nema potrebe za persiranjem, ja to nikada nisam mogla prelomiti u sebi. Aca me gledao kao svoje dijete, šesnaest godina smo intezivno sarađivali i slobodno mogu reći da sam bila dio njegove porodice.

Intervju: Milena Plavšić: Svaku sevdalinku znam napamet kao tablicu množenja

Prati vas priča o prevelikoj skromnosti, baš kao i titule najzgodnije pjevačice osamdesetih godina prošlog vijeka, te najboljih i najljepših estradnih grudi. Da li vam je to imponovalo, smetalo ili možda bilo samo simpatično?

Čitaj još:   Intervju Željko Šašić: Ćerka je uzela Lukasovo prezime meni iz inata!

– Svašta se pričalo i pisalo. Svakako da sam bila upoznata sa svojim “titulama”. Ponekad je bilo zanimljivo i simpatično, nerijetko je i godilo, ali je često i smetalo. Pretjerivanje često zna zasmetati i postati neumjesno. Ali, generalno gledajući, drago mi je da je tako mislila i moja publika i kolege sa estrade. Što se tiče skromnosti i moje nenametljivosti, to je nešto što se nosi iz kuće, nešto što je dio kućnog vaspitanja. Takva sam. To se ne uči, niti može glumiti sve ove godine. Neke stvari se rode sa čovjekom ili ponesu iz prave, domaćinske kuće.
Kako gledate na muzičku scenu danas?

– Na mlađima svijet ostaje. Tako je i u muzici. Međutim, ovaj pravac kojim se već odavno ide-nije dobar i meni je apsolutno stran, kao i većini mojih kolega. Privatne medijske kuće su u ovom novom nazovi muzičkom talasu dobile mnogo, u finansijskom smislu, međutim, umjetnost naše branše je izgubila jako puno. Sve se svelo na profit i hiperprodukciju, a to je osnovni razlog što se izgubio kvalitet. To je već odavno uzelo maha i teško da će se nešto promijeniti po tom pitanju.

Zbog takvih i sličnih izjava vaših kolega iz generacije, pa i onih nešto starijih po estradnom stažu, mnogi vam zamjeraju na tome i shvataju to kao glas ljubomore. Može li se to tako protumačiti?

Intervju: Milena Plavšić: Svaku sevdalinku znam napamet kao tablicu množenja

Bez ljubomore

– Ma, kakva ljubomora?! Svako od nas ima svoje vrijeme, trenutak ili više od toga da nešto ostvari ili ne. Ja samo odgovaram na pitanja i kroz iste iznosim ono što je svima jasno i vidljivo šta se dešava na estradnoj sceni. Ja sam imala i živjela svoje estradno vrijeme na pravi način, a bilo je i prilike za to. Mlađi ne mogu i nemaju priliku da prođu ono što smo mi prošli i proživjeli u nekadašnjoj nam zajedničkoj državi. Priče o nekadašnjim, definitivno boljim vremenima u svakom pogledu, ne mogu se tumačiti nekakvom ljubomorom na mlađe generacije.

Ovdje je riječ o nedostatku duha i kvaliteta u današnjoj muzici, dok o sevdahu, recimo, ne treba ni da govorimo. Koliko su današnji mladi pjevači kompletni u tom smislu? Koliko ja vidim-jako slabo. Ponosna sam što i danas znam svaku sevdalinku napamet, kao tablicu množenja, u svako doba dana i noći. Iznošenje tih i sličnih činjenica nisu glasovi ljubomore.

Čitaj još:   INTERVJU: Davor Gobac, frontmen "Psihomodo popa"

Kakva je danas situacija po pitanju nastupa?

-Pa, tu i tamo. Daleko od nekadašnjih vremena, ali, svjesna sam situacije, funkcionisanja estradnih pravila i krize koja je prisutna kako kod nas tako i u okolnim zemljama. Zadovoljna sam onim što zaradim. Situirana sam i ne brinem puno oko toga da li će me neko pozvati na neki nastup ili ne. Koliko god zaradim-meni je dovoljno i, ponavljam, zadovoljna sam.

– Sa suprugom Duškom mi je prelijepo. On je jako stabilna ličnost, domaćin čovjek, a ja upravo takve ljude volim i cijenim. U drugom braku, ponavljam, više mi je nego fantastično.

Zapratite nas na VIBERU ovde: http://bit.ly/2PKu5Wq
LIKE NAJBOLJI DOMAĆI RECEPTI na FACEBOOK-u

OPREMA KOJU KORISTIMO ZA RAD možete i vi nabaviti ovde

PRIJAVITE SE NA NAŠ KANAL

Marina Narkonia na Instagramu
Naš INSTAGRAM profil za recepte
Zlatkov INSTAGRAM
Zlatkov JuTjub kanal “Smrznuti SELEKTOR”

Marina na TikTok-u

Zlatko na TikTok-u
DEGUSTATOR na Fejsu

www.NajboljiDomaciRecepti.com 

GRUPA NAJBOLJI DOMAĆI VIDEO RECEPTI na FEJSBUKU

Najlepše kiflice sa sirom VIDEO RECEPT kako napraviti / kako se sprema / sa pripremom i sastojcima
Pogledajte još naših recepta ovde u rubrici RECEPTI

Ostavite komentar