x-factor SRBIJA BALKAN

X Factor – šta donosi?

Da li će jesenji dolazak muzičkog hit takmičenja “Iks faktor” u Srbiju talentovanim pevačima umesto pet minuta slave (konačno) doneti i karijeru?

Sve je počelo nevino – u skromnom studiju, sa još skromnijom scenografijom, bez plesno-akrobatskih veština, kostima od kojih zastaje dah i specijalnih efekata. Učesnici “3K dura” su samo pevali, a neki od njih, poput Jelene Tomašević, Marije Šerifović i Ane Nikolić, i napravili karijere.

Ali, Pandorina kutija je otvorena, pa u deceniji iza nas pomama za muzičkim takmičenjima u kojima se anonimusi bore za pet minuta slave, ne jenjava.

“Idol”, “Zvezde Granda”, “Operacija Trijumf”, “Ja imam talenat”, “Prvi glas Srbije”, “Srećna zvezda”… Takmičenja su se ređala, gledaoci do iznemoglosti glasali za favorite, pobednici nestajali čim bi se kamere ugasile (sa izuzetkom pulena Saše Popovića). A onda sve ispočetka – u nekom novom programu.

Ta nova prilika stiže već u oktobru, kada na “ružičastoj televiziji” počne emitovanje jednog od najpopularnijih svetskih muzičkih takmičenja – “Iks faktora”. Najavljeni su spektakularna scenografija, odličan žiri koji ima ulogu mentora kandidatima, produkcija na svetskom nivou i dolazak internacionalnih muzičkih zvezda u Beograd.

Kao i do sada, učesnici se mame snovima o albumima i velikoj muzičkoj karijeri, ali s tom razlikom što se prvi put neće ostvariti ona “obećanje ludom radovanje”. Tako nas bar uverava glavni muzički producent “Iks faktora” Mirko Vukomanović, koji je učestvovao i u stvaranju “Idola” i “Operacije Trijumf”, čiji učesnici nisu ostvarili karijere o kojima su maštali.

– Svedoci smo činjenice da je muzička pop–industrija poslednjih sedam-osam godina doživela debakl. Ma koliko da su bili dobri, učesnici raznih pevačkih takmičenja nisu mogli da naprave karijere. Sada ćemo zaista svima dati priliku da urade nešto u svom životu. To je bio moj uslov kad sam prihvatao ovaj posao. I već nam se javljaju učesnici ranijih takmičenja, koji žele drugu šansu – kaže Vukomanović.

Da će ovog puta sve biti drugačije, uverava i pi-ar Pinka Darko Popović. Dok su se ostale televizije primirile kad je reč o ovom formatu, “ružičasti” kreću ambiciozno – prvo sa “Iks faktorom” i već tradicionalnim “Zvezdama Granda”, a zatim, u februaru, stiže još jedno u svetu popularno muzičko takmičenje -“Glas”.

– Ranijih godina smo prepustili drugim televizijama ovu oblast, videli gde greše i shvatili da ćemo mi to najbolje uraditi. Razlika između nas i njih je što Pink ima veliku mašineriju i marketinšku potporu u regionu, pa će pobednik, osim kompletnog albuma i turneje, dobiti promociju neophodnu da bi neko postao zvezda. Ovo im je, sigurno, najveća šansa – tvrdi Popović.

U to da “Iks faktor” može biti svetla tačka muzičkih takmičenja u Srbiji veruje i Milan Đurđević, vođa “Nevernih beba”, koje su krajem devedesetih pratile učesnike “3K dura”.

– Mislim da će “Iks faktor” biti uzbudljiv i jedini koji ima šanse da nešto napravi. Dosad smo imali hiperprodukciju muzičkih takmičenja zbog gledanosti. Bilo je više emisija nego talenata. Ne sećam se da je neko takmičenje posle “3K dura” stvorilo pevače sa ozbiljnim karijerama. Niko se nije bavio učesnicima, pa čak ni pobednicima – kaže Milan.

Da je ključ upravo ono što se dešava nakon što se kamere ugase, otkriva Saša Popović, tvorac “Zvezda Granda”, najdugovečnijeg i najuspešnijeg pevačkog takmičenja u Srbiji.

– Svako ko misli da je lako raditi i voditi ovakav format – greši. Kao što smo ozbiljni tokom trajanja takmičenja, takav pristup imamo i kad se kamere ugase. Brinemo o karijerama svih naših članova, ali i o njihovim privatnim problemima i potrebama. Da ne govorim o tome što je svaki naš pobednik odmah nakon završetka finalne emisije dobio pesmu, potom stan, ali i obećani album – kaže Popović.

Čitaj još  Parovi: Hasan Dudić: Vraćam se u rijaliti vrlo brzo!

Uprkos velikoj pompi oko “Iks faktora”, Popović se ne brine za opstanak “Zvezda Granda”, pa i u jesenjoj, osmoj sezoni, ostaje veran starom konceptu.

– Radujem se dolasku “Iks faktora” jer je to planetarno popularno takmičenje. Ali, ne mogu ga upoređivati sa “Zvezdama Granda”, jer se razlikuju i pravila i pristup samom takmičenju.

Lajonel Riči, bivši mentor talentima u “Glasu”, raspršio je nade učesnicima izjavom da ovakva takmičenja ipak ne mogu da stvore pevače koji će ući u istoriju muzike. Razlog je činjenica da su učesnici primorani da pevaju tuđe pesme, ali i sve češća tendencija da se traže pozeri umesto pravih pevača. Ipak, Vukomanović tvrdi da je dobar glas neophodan, a Saša Popović je još izričitiji:

– Mislim da ne postoji drugi put do uspeha. Da sam na početku karijere, sigurno bih, bez razmišljanja, otišao na audiciju za “Zvezde Granda”.

Milan Đurđević bi, ipak, prvo razmislio:

– Ne bih se bavio time da li se treba prijaviti za neko muzičko takmičenje ili ne, jer će, ma šta ja rekao, mladi svakako da se prijave. U tome vide jedan od izlaza iz sumorne svakodnevice. Ali, upozorio bih ih samo da budu oprezni i da se ne nadaju previše.

ZA SVAKOG PONEŠTO
Utisak da se u Srbiji poslednjih godina emituje previše muzičkih takmičenja ne deli pi-ar Pinka Darko Popović: – Svake godine stasavaju novi pevači. Ako njima dodate i one koji su se već oprobali, ali nisu uspeli, kao i neke koji će sada prvi put pokušati, jer im se dosadašnja takmičenja nisu svidela, dobijate veliki broj potencijalnih kandidata. A sada će moći da biraju. Oni koji vole narodnu muziku, imaju “Zvezde Granda”, za vrhunske pevače tu je “Glas”, a oni koji imaju i harizmu, mogu u “Iks faktor”.

SAJMON KAUEL I 10.000 FAKTORA
Ni mesec nije prošao od početka prijavljivanja za audicije za “Iks faktor”, a već je stigao rekordan broj prijava. – Očekujemo oko 10.000 kandidata. Javljaju se ljudi iz dijaspore, oni koji već imaju iskustva, ali i neki koji su u 40. godini odlučili da se oprobaju s mikrofonom. Jedva čekamo početak, biće zaista spektakularno, sa mnogo izazova za kandidate – kaže Vukomanović i otkriva da tvorac takmičenja Sajmon Kauel stiže u Srbiju u decembru.

Leave a Reply