Vlado Georgiev podneo ostavku u “Sokoju”!

“Problem je nastao kod dopunskih košuljica. Neki autori dobijali su veće honorare, a Vlado je glavni akter priče”, kaže kompozitor Bane Opačić.

Vlado Georgiev

Posle sednice Skupštine Organizacije muzičkih autora Srbije (Sokoj), koja je bila zatvorena za javnost i koja se održavala prošlog četvrtka, došlo je do velikih promena na čelu te institucije. Dugogodišnji potpredsednik Upravnog odbora Vlado Georgiev ponudio je svoju ostavku jer se na zasedanju povela burna rasprava oko načina na koji se vrši isplata honorara autorima.

– Georgiev je podneo ostavku na članstvo u Upravnom odboru, o kojoj će se odbor izjasniti na prvoj sledećoj sednici. Njegovo obrazloženje je da ne želi da uvlači Sokoj u svoje privatne stvari, misleći pre svega na lične sukobe s pojedinim novinarima. Da li ima još neke razloge, to morate da pitate njega – kaže kompozitor Petar Stokanović, predsednik Nadzornog odbora SOKOJ.

Informaciju da je popularni pevač podneo ostavku potvrdio je i kompozitor Bane Opačić, ali je i objasnio zašto se digla tolika prašina na redovnom zasedanju.

– Nastao je problem s dopunskim košuljicama koje su priložene Sokoju, a na osnovu kojih se isplaćuju godišnje tantijeme. Neki autori dobijali su veće honorare. Nisu bila pominjana imena. Glavna tema sednice bio je loš sistem funkcionisanja Sokoja. Mnogi njeni statuti nisu usklađeni sa zakonima države – kaže Opačić i dodaje:

Pera Stokanovic

– Vlado je glavni akter te priče oko košuljica, i o tome će se još govoriti i pisati. Problem je što postoje rupe u sistemu. Neko je to debelo iskoristio.

O kakvoj primedbi se tačno radi objasnio je Stokanović:

Čitaj još  Lapsus Milice Pavlović (VIDEO)

– Veliki broj dopunskih košuljica poslat za pojedine autore, i to bez tačne programske šeme emitovanja, čak i bez žalbe autora, pobudio je sumnju da stručna služba i Savet autora ispitaju koren svega toga. Da li se radi o problemima sa softverom, kako tvrde emiteri, ili takozvanom štelovanju košuljica u korist pojedinih autora, ili nešto sasvim treće, utvrdiće se tokom procesa koji je upravo pokrenut. Nadzorni odbor dao je nalog Stručnoj službi da po istom modelu uradi i analizu za 2011. godinu. Verovatno će se raditi ponovo obračuni za navedene godine.

Vlado Georgiev nije odgovarao ni na pozive ni na poruke.

Šta su košuljice

Košuljice su spisak emitovanih pesama, na osnovu čega se vrši isplata honorara autora. Problem je u tome što one ne podležu monitoringu i moguće su mahinacije i štelovanja, odnosno lažno predstavljanje broja emitovanja.

izvor: Kurir

Leave a Reply