vera ivkovic uspomena

Tri godine bez legendarne Vere Ivković (VIDEO)

Danas je tačno tri godine otkako nas je napustila legendarna pevačica narodne muzike Vera Ivković. Iza sebe je ostavila mnoštvo hitova, ali i život koji bi mogao da se pretoči u roman.

Vera je rođena u Lazarevcu, 16. januara 1949. Karijeru je započela 1966. godine snimajući duetske ploče sa suprugom Danilom Živkovićem, kompozitorom i aranžerom, a zatim i solo albume od kojih su mnogi dostigli zlatne tiraže.

Bila je poznata po hitovima “Šuška se, šuška”, “Šta će mi šalvare”, “Vrgolastu rodila me nana”, “Samo ti si u mom srcu”, “Da nije tebe” i “Kako je tebi bez mene”. Snimila je veliki broj šumadijskih, vojvođanskih, starogradskih i izvornih pesama ali i veliki broj balada i novokomponovanih narodnih pesama.

Kalila se u ansamblu “Đerdan”, a na jednom njihovom nastupu upoznala je Danila koji je tragao za talentovanim pevačima, ne slutivši da će im se životni i profesionalni putevi ukrstiti.

vera ivkovic i danilo zivkovic sa unukom

Mada je tokom karijere osetila svu lepotu posla kojim se bavila, spoznala je i koliko život ume da bude surov i nepredvidiv. Vera Ivković je osvojila veliki broj priznanja i prestižnih nagrada na festivalima širom cele Jugoslavije. Prekinula je svoju muzičku karijeru krajem devedestih godina kako bi se posvetila porodici. Tragična smrt njenog supruga Danila (2002) i ćerke Maje (2006) za koje je bila mnogo vezana, ozbiljno su narušili Verino zdravlje usled čega se i ona teško razbolela.

Vera je imala nekoliko moždanih udara, a od 2006. bila je vezana za invalidska kolica. Živela je daleko od očiju javnosti, okovana bolom i zaboravljena od mnogih. U najtežim trenucima, osim sina Vlade i snaje, uz nju su bile koleginice Anđelka Govedarević i Gordana Stojićević, sa kojima je pevala u “Đerdanu”.

Čitaj još  Parovi: Kad ukućani pričaju o Macinom seksu (VIDEO)

Poslednji album snimila je sredinom devedesetih, na nagovor porodice, jer nije želela da peva kada joj se ćerka razbolela.

vera ivkovic secanje

Oni koji su je poznavali kažu da nije mogla da preboli gubitak ćerke Maje, koja je od neizlečive bolesti umrla u 27. godini. Smrt supruga bila je samo kap u prepunoj čaši. Godinu dana posle moždanog udara smeštena je u gerontološki centar “Srem” u Rumi. Tamo je i preminula, u 63. godini života.

U januaru 2014. godine u dvorani Kolarčeve zadužbine održan je koncert posvećen Veri Ivković na kojem su učestvovale brojne njene kolege uz pratnju narodnog ansambla RTS.

Podsetite se nekih od Verinih pesama:

izvor: Informer

Facebook komentari

One comment

Leave a Reply