Skoplje: “Imperija” se povlači

Makedonija (ne)očekivano menja pesmu za “Evrosong”. Nije obrazloženo povlačenje pesme, koja je izazvala negativne komentare među publikom i stručnjacima

Esma i Vlatko 2013 - www.FOLKOTEKA.com

“Popravnom” odlukom Makedonske radio-televizije (MRTV) već promovisana kompozicija “Imperija”, planirana za predstavljanje ove zemlje na predstojećem evrovizijskom vašaru u Malmeu, povučena je, pa će ranije “izvučeni” duo Esma Redžepova – Vlatko Lozanovski Lozano dobiti novu pesmu, koju intenzivno pripremaju Darko Dimitrov i Lazar Cvetkovski, po tekstu Elene Ristovske.

Nova makedonska kompozicija, koju MRTV treba zvanično da prijavi za nastup na “Evrosongu” 18. marta, za razliku od povučene “Imperije” – biće u brzom, modernom ritmu.

U Skoplju zvanično nije obrazloženo povlačenje “Imperije”, koja je izazvala pravu buru negativnih komentara na društvenim mrežama i u stručnoj javnosti, posle javnog promovisanja u specijalnom programu 28. februara. Okosnica negativnih reakcija, posebno usmerenih na naslov “Imperija”, video spot, nastao je zbog promocije spomeničnih objekata u kontroverznom projektu – “Skoplje 2014”.

Pojavljivanje monumentalnog spomenika Aleksandru Makedonskom na centralnom skopskom trgu u spotu “Imperija”, izazvalo je očekivane negativne reakcije i u susednoj Grčkoj, s kojom ova zemlja vodi maratonski spor o službenoj upotrebi imena više od dve decenije.

Leave a Reply