Sećanje na Nešu Leptira…

Danas se navršava tačno 24 godina od smrti pevača Nenada Radulovića poznatijeg pod imenom Neša Leptir. Harizmatični komičar i pevač bio je isuviše mlad kada je umro, ali sećanje na njega ni posle dve decenije nije izbledelo.

Nesa Leptir

Nenad Radulović rođen je u Beogradu 13. septembra 1959. godine. Odmalena je pokazivao sklonost ka muzici i humoru.

– Bio je poseban od kada se rodio, sa nepunih pet godina imao je neki svoj svet, voleo je muziku i svaki ton, gde god nešto udari – kaže majka slavnog pevača.

Sedamdesetih godina bio je član hora “Španac”, a nešto kasnije postao je i član “Krsmanca”. Voleo je društvo i činio je sve da se oni dobro osećaju.

– U to vreme družio se sa preko 80 ljudi, svi zajedno su odlazili na Savu i Dunav, donosilo se vino i po šest ili sedam gitara, svako je imao neki svoj performans u to vreme, a sve je to rađeno samo za društvo i okolinu – kaže brat prerano preminulog pevača Željko Radulović.

Neša je karijeru započeo kao pevač i vođa pop-rok benda Poslednja igra leptira 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćen album “Napokon ploča“ ,”Ponovo ploča & Druge priče“, “Opet ploča – Srce od meda“, “Grudi moje Balkanske“ i “Zajedno smo piškili u pesku“.

Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je tada objavio svoj jedini solo-album “Niko nema što Piton imade“ koji je bio parodija “novokomponovane muzike“. Za tu priliku je osmislio lik pod imenom Slobodan Đorđević – Piton, a u okviru tog projekta je nastala i serija emisija za “Indeksovo radio pozorište“.

Čitaj još  Rada Manojlović: Srećna sam s Momirom!

Počeo je da radi na novom albumu, ali je uspeo da snimi pesmu samo “Modra bajka“ pre nego što se razboleo i umro od tumora. Samo dan pred smrt na lekarskom receptu ostala je zapisana njegova rečenica koju i dan danas mnogi pamte:

– Vreme sada stoji, pa o večnom mraku ne razmišljam. A, kad dođe vreme za putovanje, kupiću karte za dobra mesta.

Nenad Radulović preminuo je 12. februara 1990. godine, a samo dvadeset minuta pre nego što će umreti, brat Željko ga je pitao kako je, na šta mu je Neša odgovorio:

– Pa, ne mogu baš da igram fudbal.

Plato ispred Ustanove kulture “Palilula” u Beogradu, od 17. decembra 2011. godine, po njemu nosi naziv Plato Neše Leptira.

izvor: Svetplus

Leave a Reply