Sećanje na Nešu Leptira…

Danas se navršava tačno 24 godina od smrti pevača Nenada Radulovića poznatijeg pod imenom Neša Leptir. Harizmatični komičar i pevač bio je isuviše mlad kada je umro, ali sećanje na njega ni posle dve decenije nije izbledelo.

Nesa Leptir

Nenad Radulović rođen je u Beogradu 13. septembra 1959. godine. Odmalena je pokazivao sklonost ka muzici i humoru.

– Bio je poseban od kada se rodio, sa nepunih pet godina imao je neki svoj svet, voleo je muziku i svaki ton, gde god nešto udari – kaže majka slavnog pevača.

Sedamdesetih godina bio je član hora “Španac”, a nešto kasnije postao je i član “Krsmanca”. Voleo je društvo i činio je sve da se oni dobro osećaju.

– U to vreme družio se sa preko 80 ljudi, svi zajedno su odlazili na Savu i Dunav, donosilo se vino i po šest ili sedam gitara, svako je imao neki svoj performans u to vreme, a sve je to rađeno samo za društvo i okolinu – kaže brat prerano preminulog pevača Željko Radulović.

Neša je karijeru započeo kao pevač i vođa pop-rok benda Poslednja igra leptira 1979. godine. Objavili su dobro prihvaćen album “Napokon ploča“ ,”Ponovo ploča & Druge priče“, “Opet ploča – Srce od meda“, “Grudi moje Balkanske“ i “Zajedno smo piškili u pesku“.

Grupa se raspala 1989. godine, a Radulović je tada objavio svoj jedini solo-album “Niko nema što Piton imade“ koji je bio parodija “novokomponovane muzike“. Za tu priliku je osmislio lik pod imenom Slobodan Đorđević – Piton, a u okviru tog projekta je nastala i serija emisija za “Indeksovo radio pozorište“.

Čitaj još  Esma Redžepova protiv veličanja Tošeta Proeskog!

Počeo je da radi na novom albumu, ali je uspeo da snimi pesmu samo “Modra bajka“ pre nego što se razboleo i umro od tumora. Samo dan pred smrt na lekarskom receptu ostala je zapisana njegova rečenica koju i dan danas mnogi pamte:

– Vreme sada stoji, pa o večnom mraku ne razmišljam. A, kad dođe vreme za putovanje, kupiću karte za dobra mesta.

Nenad Radulović preminuo je 12. februara 1990. godine, a samo dvadeset minuta pre nego što će umreti, brat Željko ga je pitao kako je, na šta mu je Neša odgovorio:

– Pa, ne mogu baš da igram fudbal.

Plato ispred Ustanove kulture “Palilula” u Beogradu, od 17. decembra 2011. godine, po njemu nosi naziv Plato Neše Leptira.

izvor: Svetplus

Leave a Reply