kemal monteno

Kemal Monteno: Najveći hit sam napisao na kutiji od cigareta!

Kemal Monteno jedan je od najpoznatijih balkanskih kantautora, i čovjek koji je u karijeri napisao veliki broj hitova za sebe, ali i kolege. Inspiraciju za mnoge od svojih neprolaznih pjesama našao je u svom životu, ali i pričama dragih ljudi i prijatelja.

Sarajevski kantautor sa zagrebačkom adresom ističe da ne zna koliko je napisao pjesama, ali da je njegova lična karta kompozicija “Jedne noći u decembru”, za koju mu je inspiracija bila tadašnja djevojaka, a sadašnja supruga Branka.

– S tom pjesmom sam postao popularan u cijeloj Jugoslaviji, što nije nimalo mala stvar. Nakon nje, moja karijera je krenula uzlaznom putanjom. S “Lidijom” sam napravio ime u Sarajevu i u Bosni, ali nakon “Jedne noći u decembru” za mene su znali od Vardara do Triglava i od Đerdapa do Jadrana – kaže Monteno.

Popularni pjevač otkrio je da je ovu pjesmu napisao na odsluženju vojnog roka u JNA 1970. godine.

– U oktobru sam otišao u vojsku, a dva mjeseca poslije godine bio sam na straži i na jednoj kutiji od cigareta Filter 57, koje su tada svi pušili, napisao sam prvu strofu pjesme. Otišao sam poslije straže do jednog novinara koji je bio oduševljen mojim stihovima: “Jedne noći u decembru, kad je bila hladna zima, čuvao sam tebe, Branka, čuvao sam našeg sina” – kaže Monteno.

Popularni kantautor ističe da je i naredni dan nastavio s pisanjem.

– Riječi su se jednostavno sklapale. Imao sam nevjerovatnu inspiraciju. Pjesmu sam podijelio s vojnicima u kasarnoj i vrlo brzo su je svi pjevušili. Budući da je mojoj Branki ubrzo bio rođendan, odlučio sam da ova pjesma bude poklon. Ona je bila oduševljena kada je dobila pismo u kojem je bio napisan ovaj danas veliki hit. Često mi kaže da joj je to najbolji rođendanski poklon u životu. Za ovu pjesmu muziku je poslije napisao Vojkan Borisavljević, a s njom sam na festivalu u Subotici osvojio drugu nagradu publike – kaže uspješni kantautor.

Čitaj još  Tonči Huljić se zbog Viki Miljković preselio u Beograd?!

Prvi put pjesmu “Jedne noći u decembru” Kemo je izveo u aprilu 1971. godine.

– Nakon toga, ona je postala pravi hit i za dvije sedmice je prodano više od 100.000 ploča – kaže Monteno.

Jedne noći u decembru

Jedne noći u decembru
kad je bila hladna zima
čuvao sam tebe, Branka
čuvao sam našeg sina

Želio sam puno vina
i orkestar mandolina
želio sam tvoje oči
da me griju one noći

Ali ničeg nije bilo
osim one hladne noći
mislio sam samo, draga
kad ću opet kući doći

Da u našem toplom domu
u tišini kraj kamina
ljubim tvoje bijele ruke
ljubim našeg dragog sina

izvor: Avaz

One comment

Leave a Reply