Ivan Ivanović Đus: Reperi su besni što radim sa narodnjacima!

Skoro svakog dana Đus gostuje po Srbiji, a vikendi su rezervisani za Evropu. Dominira Švajcarska jer ga publika “gotivi” i on sa njima uvek nađe zajedničku reč. Često je u diskotekama ‘JIL’, ‘Palma’, ‘Lav’, a ima ga i po Austriji i Nemačkoj. Nahvatali smo ga dok je bio u ‘Palmi’ i evo malo da vam prenesemo naše ćaskanje.

Ivan Ivanovic Djus

Ovde si u ‘Palmi’ baš često. Popularnost ti prija?
– Moram da vas ispravim, ne u ‘Palmi’ samo, već i po celoj Švici i to svakog meseca po jednom sigurno, a možda i dva puta. Moj menadžer me je nudio tim vlasnicima još ranije ali oni su bili sumnjičavi u moju popularnost i nisu verovali koliko mogu publike da dovedem. Moj dolazak u ‘JIL’ club mi je otvorio vrata i u drugim diskotekama jer sam tamo napravio ludilo. Nedavni dolazak sa Jelenom Kostov je u ‘Palmi’ napravio haos. Posle mog samostalnog gostovanja na bini, vlasnici mi odmah u bekstejdžu prave novi termin. Ovako kako me je krenulo pomislio sam da li nisu postavili skrivenu kameru i da me hvataju na foru. Ovoliki nastupi odjednom, pa tebra, ludilo. (smeh)

Šta publika voli da sluša od tebe?
– Ovde u ‘Palmi’ sam pevao, po prvi put, neke svoje starije pesme i baš su me iznenadili gosti koji su i ove pesme znali. Bio je to za mene fenomenalni osećaj. Posebno sam bio impresioniran kada su mi vlasnici rekli da su u diskoteci drugari iz Francuske i da hoće da me vide i da se slikaju. Njima sam od srca poklonio i svoje majice i vidim da su bili srećni.

Promenio si stil i u poslednje vreme snimaš sa narodnjacima?
– Sve je počelo od pesme “Rakija i diskoteka” koju sam uradio sa Jelenom Kostov. Ja sam razočaran u rep publiku jer nje i nema poslednjih godina u Srbiji. Punih 18 godina sam posvetio repu i hip-hopu i nisam dobio zahvalnost od publike. Ovo što sam otišao da radim sa narodnjacima je kazna za repere što nisu znali da cene moj doprinos repu. Snimio sam već tri pesme u folk fazonu, prva je ta “Rakija”, a ja sam u tripu da teram inat i da budem bezobrazan jer sam negde čuo da drskost pobedjuje.

Šta si još uradio iz inata?
– Druga pesma je ”Ti si moja vila” i upravo ona je napravila apsolutni uspeh po Evropi. Dok je pevam očekujem da krenu baklje kao na tribinama nekog stadiona. Pomenuo bih i duet sa Tamarom Filipović, bila je to jedna neutralna pesma i nisam očekivao neki bum. Medjutim ženska publika ludi za tom pesmom. DJ Faca iz Berlina i ja smo onda uradili pesmu “Gataj mi gataj”. Spot je vrh, a snaga spota je zato što tu se pojavljuje Muharem Serbezovski koji je bio kum sa mojim dedom. Napravio sam pesmu “Sebična” za Radijski festival a koju je kupila Jelena Kostov. Moram da vam se pohvalim da ja rep pesmu mogu da napravim za petnaest minuta. Zato sada plivam u ovim vodama.

Mislim da si ti prvi uveo rep i spojio rep sa narodnjacima, a sada je to top moda?
– Oduševljen sam tom vašom konstatacijom. Još 2005 godine sam sa Anabelom napravio prvi RnB, reper i neko ko je iz druče branše, a onda su nastale pesme za Milenu Ćeranić i Minu Kostić. Tih godina je počela da me ismeva publika, da sam se prodao seljacima, a danas su ti fazoni broj jedan i svi narodnjaci jure didžejeve i prave rep pesme.

Koga bi pohvalio od kolega?
– Odmah izdvajam MC Yanka koji je nad prosečan talenat i vrlo kvalitetan u radu, u rep stilu. On i didžej Mladja su izgurali taj fazon i sa harmonikama su napravili revoluciju. Došlo je vreme da su svi danas MC.

Jel’ te to nervira?
– I nije mi sve jedno. Ja sam 20 godina na bini i sada se odjednom pojavi neki MC koji je do pre nekoliko nedelja sedeo kući i gledao mene na televizoru i došlo mu da bude MC i ajde, pravi rep pesmu, a narodnjaci juriš, novi reper, nova nada.

Ti si uvek glavna zvezda u emisijama koje vodi Lea Kiš?
– Lea Kiš je iz istog naselja i opštine Voždovac gde i ja živim i često se vidimo. Ona me mentalno razume i iz tog ugla i dolazi pozitivna energija u emisijama kada sam ja tu. Ja cenim emisiju koju vodi Lea i nikada joj ne bih odbio poziv.

Šta misliš o Cviji i Stojanu?
– Cvija zna šta želi da postigne svojim radom, sve najbolje mogu da kažem za njega. Moram da pohvalim i MC Stojana, dečko koji je jako vredan. Ta publika iz Beograda, koja sedi pored kompjutera, kuca komentare za naš rad ali mislim da nisu merodavni za ocenu našeg rada i ja to ne uzimam u obzir. Ja moram da dodam i ovo, a to je, da i ja nisam bio merodavan za komentare ovog stila dok nisam došao u Evropu i počeo da punim diskoteke sa svojim pesmama. Tako i Cvija i Stojan. Popularni su i oni znaju svoje mesto, a ono koje im pripada, nose sa punom težinom.

Čitaj još  Kaća Živković u provodu bez Baneta!

Ko te bolje razume, zemlje regiona ili Evropa?
– Nedavno sam bio u Rumi i nisam ih zadovoljio. Očekivali su neke teške rep pesme i nismo se razumeli. Teško mi je da se pretransformišem jer ja sam takav i to ostajem. Prilagodim se trenutku vremena ali ne menjam svoj stil. Evropa me je prihvatila i, za sada, u njoj vladam. Pre par sati me je zvao menadžer i javio mi da me sve više prihvataju mesta Srbije, a tražen sam i u Makedoniji.

Šta je od noviteta u radionici poznatog Đusa?
– Pored ovoga do sada ja ne stajem sa radom na dva svoja hip-hop albuma. Želim da dokažem mojoj publici da nikada nisam otišao ili da sam se prodao, kako pričaju. Imam 32 godine i svestan sam dešavanja oko sebe. Sve se radi iz srca i onda mora da bude u fulu.

Koliko voliš da pomogneš mladim talentima i grupama?
– Ja sam imao volje da im pomažem. Mnogi od njih, kojima sam pomogao, nisu ispoštovali to što sam saradjivao sa njima. Da vam to ilustrujem. Jedan klinac iz mog kraja je hteo da mu gostujem u njegovoj pesmi. Čujem pesmu i prihvatim, a na Jutjubu izađe pesma i tamo piše, prvo njihova dva imena i na kraju Đus. Kako može klinac, koji je duplo mladji od mene da me stavi na kraj pesme, a još se hvali da mu je Đus usnimio deo pesme. Zato sada dobro razmislim sa kim radim i svako gostovanje dobro keširam.

“Elitna ekipa” iz Trstenika te obožava?
– Ja sam sa njima snimio par pesama i Miloš Veselinović, frontmen grupe je dobar momak i ima volje da uspe. Jako je teško isplivati iz provincije. Ja njih volim, bio sam im gost i u kući ali oni moraju da žive u Beogradu. Volim da se družim sa njima ali moraju da mi budu na dohvat ruke, a to je, rekao sam, Beograd, a ne Trstenik. Oni odlično repuju i super su momci. Mislim na njih ali mora da poštujemo zakon tržišta, a to je – sve polazi iz Beograda.

Da li su “Zvezde Granda” u krizi sobzirom na nastalu situaciju Mitrović-Popvić?
– Ja mislim da je to medijski napumpano. Lično nemam ugovor ni kod jednog od njih. Ja sam šoumen i radim svuda. Pitaju me komšije, šta ćes sada Đus kada ode Grand sa Pinka? Rekao sam da za svakoga ima mesta na estradi samo treba da se radi!

Da li se redovno odazivaš na pozive drugih televizija za gostovanja ili imaš uslove?
– Ja imam neki svoj zakon, a to je poštovanje. Evo, zvali su me u jednoj televiziji da gostujem za Novu godinu i rekli da budem do pola sedam tu. Došao sam i “blejao” do 19.20, a da mi se niko nije obratio. Ja sam uljudno rekao, dovidjenja, izašao i priči je kraj. Zvali su me posle, izvini, gužva, ali šta to mene zanima. Ako sam vam ja dosledan minutaže u vašoj emisiji, pa pokažite to zadovoljstvo i poštovanje.

Jel’ je BMW aktuelan koliko i muzika?
– Trenutno sam ostao na dva BMW-a koji su modifikovani u fabrici Alpina. Trenutno vozim mercedes. Ali nemojte pogrešno da me razumete. Samo da vam pojasnim. Mercedes mi je rob, a BMW ljubav! (smeh)

Voliš li i motore iz radionice BMW?
– Ne. Motore uopšte ne volim, čak priznajem da ih se plašim jer nemam ravnotežu. U nepoželjne sportove ubrajam i skijanje, snoubording, sličuge…

Ima te ili nema na novoj Farmi 6?
– Samo ako bude zaključen dogovor koji sam ja planirao i suma u kešu.

izvor: Svet

Leave a Reply