vesna zmijanac intervju

Istina o pesmama “Idi dok si mlad” i “Kad zamirišu jorgovani” (VIDEO)

Svi znamo pesme koje su decenijama unazad hitovi, poput “Kad zamirišu jorgovani”, “Srce je moje violina”, Kukavica”, “Idi dok si mlad”… ali ono što većina poklonika narodne muzike nije znala kome su zapravo te pesme bile namenjene i kako su uopšte dospele do pevačica koje su ih proslavile.

Vesna Zmijanac, kraljica narodne muzike, pre nekoliko dana bila je gost u autorskoj emisiji na Hepi televiziji “Iskreno sa…”, kod Jelene Bačić Alimpić. Vesna inače vaći za veoma zanimljivog sagovornika, obzirom da se preko tri decenije bavi muzikom, ali posebno je bio zanimljiv intervju u pomenutoj emisiji.

vesna zmijanac intervju

Pošto je poznato da je pesma “Srce je moje violina” koju je otpevala Lepa Lukić postala vanserijski hit, voditeljka je pitala Vesnu kako je uopšte došlo do toga da Vesna propusti ovakvu pesmu.

– Znate kako, na crnoj ploči tada nisi smeo da imaš dvanaest pesama jer ploča preskače. U tom trenutku ja sam imala spreman album i jednostavno sam pesmu “Srce je moje violina” vratila, tačnije izbacila sa albuma. Posle toga je pesma završila kod Lepe Lukić – rekla je Vesna i nadovezala se na temu o propuštenim pesmama:

– Pa pesme poput “Kukavica” i “Idi dok si mlad”, to su isto bile pesme koje je Marina (Tucaković) radila za mene, ali mi nisu odgovarale u tom trenutku, bile su mi višak na albumu. Tako je Ceca dobila te pesme, jer nisu pisane za nju. Pa kome bi ona pevala ‘idi dok si mlad’ kad je i sama bila mlada… još mlađem? – otkrila je Vesna.

Čitaj još  Parovi: Teodora ponovo podivljala (VIDEO)

Voditeljka je upitala Vesnu kako je došlo do nesvakidašnje saradnje između nje i Merlina i kako je uopšte nastao hit “Kad zamirišu jorgovani”:

vesna i jelena bacic

– U to vreme Dino nije bio popularan kao danas, ali sam ja čula za njega. Imao je on tad nekoliko hitova koji su se meni svideli, ali čitava drama dok je on došao do mene… On je pokušavao preko mojih saradnika da stupi u kontakt sa mnom, međutim oni nisu znali o kome se radi. Na kraju je Dino došao iz Sarajeva u Beograd i tražio da otpevamo “Jorgovane”. Jedva smo se sastali da odemo do Sanje Ilića u Višnjicu, pošto mu je bila potrebna gitara… – ispričala je Vesna.

Pogledajte isečak iz pomenute emisije:

izvor: www.FOLKOTEKA.org

Leave a Reply