Intervju: Sergej Ćetković: Ne gledam na kolege kao na konkurenciju

Crnogorska pop zvijezda i veliki romantik

Sergerj Cetkovic - www.FOLKOTEKA.com

Crnogorska pop zvijezda i veliki romantik Sergej Ćetković uveliko se priprema za solistički koncert u Sarajevu, koji je zakazan za 7. juni u Skenderiji. Kao najavu novog, šestog albuma, objavio je pjesme “Zbog nas” i “Još volim te”, koje su ubrzo postale veoma slušane u regionu.

Ovaj majstor za balade cijenjen je i omiljen i zbog svoje skromnosti i ljudskosti. Zanimljivo je da je Sergej, miljenik ženskog dijela publike, rođen na Dan žena prije 37 godina u Podgorici. Iako, vjerovatno, uživa u pažnji pripadnica ljepšeg spola, treba reći da je Sergej u sretnom braku sa Kristinom, s kojom ima dvije kćerke.

Ljubavni problemi

Prvi put u karijeri održat ćete veliki koncert u Sarajevu, u Skenderiji. Kako se pripremate?

– Poželio sam Sarajevo, sarajevsku publiku i njihovo gostoprimstvo, pitu i ćevape. Prošlo je više od  tri godine od posljednjeg fenomenalnog koncerta u Domu mladih, gdje je svirka trajala skoro tri sata. Spreman sam za još jednu lijepu večer u Sarajevu i dat ću sve od sebe da se publika opusti i uživa.

Šta publika može očekivati 7. juna?

– Dobru svirku i dobre pjesme. Godinama imam dobar bend, vrhunske muzičare i svi vodimo računa o svirci, samom zvuku i aranžmanima, koji su za neke pjesme malo izmijenjeni i prilagođeni koncertima koje smo imali. Najveći problem bio je smjestiti u repertoar sve pjesme koje publika voli i traži na koncertima.

Hoćete li imati specijalne goste?

– Trudim se da uvijek mijenjam svoj nastup i interakciju sa publikom. Volim da svoje dvije minute dijelim s njima i uvijek ostavim malo prostora da urade nešto ludo i romantično. Od rješavanja ljubavnih problema, izjava ljubavi do vjeridbi, kojih u posljednjih nekoliko godina, na moju veliku radost, ima sve više. Pored gostiju iz publike, bit će i neko od mojih dragih kolega, ali neka to ostane malo iznenađenje.

Naš dom

Kada publika može očekivati novi album?

– Ne mijenjam tim s kojim sam na istoj talasnoj dužini. Vladan Popović i Marko Milatović, kao producenti i aranžeri, potpisuju i neke nove pjesme, kao i neki članovi benda koji će svirati na novom CD-u, koji bi trebao biti spreman početkom sljedeće godine.

Koga smatrate najvećom konkurencijom od kolega u regionu?

– Ne gledam na svoje kolege kao na konkurenciju. Svako od nas je poseban i prepoznatljiv na svoj način. Cijenim svakoga ko je svoj put i mjesto na sceni prokrčio isključivo muzikom i istrajnošću.

Nedavno ste sa suprugom Kristinom usvojili još jednu djevojčicu. Kako uspijevate da organizirate svoje obaveze sada, kada je porodica veća?

– Naš dom je bogatiji za još jednog malog člana. Moram priznati da je bilo mnogo lakše i opuštenije sa jednim djetetom, ali i sada se dobro snalazimo, jer smo veliko iskustvo stekli s Lolom. Nisam od onih koji će izbjegavati obaveze i tražiti izgovor ne bi li pobjegli od uobičajenih poslova koji vas očekuju dolaskom djece. Potpuno ravnopravno dijelimo sve obaveze.

Čitaj još  Dara Bubamara: Zbog druge trudnoće vratiću se u Pariz

Klavir mi je najbolji prijatelj

Koliko instrumenata svirate i koji biste voljeli da u budućnosti naučite svirati?

– Otkako znam za sebe, moj najbolji prijatelj je klavir, sviram ga od svoje sedme godine. Pokušavali su da me nagovore da sviram violinu, ali nisam htio ni da čujem. Kratko vrijeme u srednjoj školi sam svirao i klarinet, u nadi da će se pojaviti i saksofon, koji mnogo volim, ali se to nikada nije desilo.

U kafani volim narodnjake

Koju muziku volite da slušate u slobodno vrijeme?

– Zavisi od raspoloženja. U kafani prave narodnjake, starogradske i sevdalinke, a za svoju dušu pronađem neke stare dobre pjesme, jer je tu još davno sve lijepo rečeno. Volim da slušam radio u kolima i oduševim se kada čujem neke davno zaboravljene stvari, koje me na trenutak vrate u dane djetinjstva.

Sljedeće godine na Eurosongu

Šta bi Vam bio izazov u karijeri?

– Kako sljedeće godine planiram odlazak na Eurosong, mogu reći da je to za mene novi izazov i želim da se potrudim i dam svoj maksimum. Želim da neke svoje kompozicije prevedem na nekoliko jezika. Nisam opterećen inozemnom karijerom, ali polako se otvaraju neke nove saradnje i želio bih da svoju muziku oplemenim na taj način.

Cijenim svakoga ko je svoj put i mjesto na sceni prokrčio isključivo muzikom i istrajnošću


Izvor: Avaz

Leave a Reply