Intervju Meri Cetinić: Nisam imala vremena da mislim na konkurenciju!

Hrvatska muzička diva Meri Cetinić intenzivno se posljednjih dana priprema za turneju po Bosni i Hercegovini, na kojoj će, zajedno s Goranom Karanom i klapom “Kumpanji” s Korčule, održati seriju koncerata.

Meri Cetinic

Turneja će započeti koncertom 11. aprila u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli te će se dan poslije nastaviti u Domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru, 13. aprila su u u prostoru Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, a finale turneje bit će 14. aprila u sarajevskom BKC-u.

– Bit će to lijepa muzička bajka. Koncerti će biti akustični i nećemo uz sebe imati velike orkestre. Riječ je o lijepim dvoranama u kojima je intimna atmosfera, koju najviše volim. U Sarajevu sam posljednji put pjevala prije sedam godina. Mislim da je to, također, bilo u BKC-u. Naravno da se radujem dolasku u glavni grad BiH. Tu sam doživjela mnogo lijepih trenutaka – kaže Cetinić.

Jedna od najpopularnijih hrvatskih pjevačica i kantautorica rođena je 15. jula 1953. godine u Splitu, gdje i danas živi.

– Već kao djevojčica počela sam pokazivati veliku ljubav prema muzici. To su odmah nekako primijetili moji pokojni roditelji Anto i Mara. Od početka su me podržavala i starija braća Boris i Anto, koji je, također, bio poznat muzičar i svirao je u grupi “Korak”. Imala sam lijepo djetinjstvo iako smo bili siromašni i u porodici je samo otac radio. U našoj kući uvijek je bilo veselo i puno instrumenata. Vrlo rano sam počela “skidati” poznate svjetske muzičare – prisjeća se Meri.

Njen talent, pored oca, među prvima je primijetila i učiteljica Marija Franetović.

– U osnovnoj školi učiteljica mi je uvijek davala glavne uloge u školskim priredbama. Ona mi je bila velika potpora, uz moju porodicu. Otac je na sve načine pokušavao da nam osigura instrumente i sve što nam je potrebno za muzički napredak. Ni sama ne znam kako mu je to polazilo za rukom, jer je samo on bio zaposlen u porodici. Ipak, uspio nam je kupiti hermon orgulje, koje su možda bile prve u Splitu, i veliki klavir – govori Cetinić.

Jedinstven glas

Krajem šezdesetih godina njen poseban i jedinstven glas primijećen je u skupini “Che”, s kojom je u to vrijeme nastupala po splitskim klubovima.

– Bila je to grupa vrlo talentiranih mladih ljudi. U njoj su svirali i Mirko Krstičević, koji je poslije osnovao grupu “Metak”, pa zatim Ivica Pipo Čović, koji ima svoj studio i kod njega snimaju najpoznatiji splitski izvođači. Svirali smo repertoar na kojem su bili hitovi svjetskih zvijezda. Publika nam je masovno dolazila na nastupe tako da su klubovi bili krcati – kaže Meri.

No, planirana turneja je propala, jer je Cetinić iz grupe “Che” prešla u “Delfine”, u kojim je svirao već njen pet godina stariji brat Ante.

– Brat mi je jednog dana došao i rekao da su ostali bez pjevača i da smatraju da sam ja najbolje rješenje da ga zamijenim. U “Delfinima” sam bila najmlađa članica, ali sam se brzo uklopila – kaže Cetinić.

Meri je sa dvadesetak godina upoznala Slobodana M. Kovačevića, koji je bio oduševljen njenim pjevanjem pa ju je pozvao u grupu “More”.

– Ispočetka je to bila akustična grupa. Ja sam svirala klavir i pjevala. To je bilo 1973. godine. Pjesma “More” odmah je postala veliki hit i donijela je grupi veliku popularnost. Bili smo veoma uspješni i, uz “Bijelo dugme”, mislim da smo bili najpopularnija grupa u Jugoslaviji – smatra hrvatska diva.

Muzika je bila i ostala njena velika ljubav, a nakon što je bila članica nekoliko grupa, odlučila je da započne i samostalnu pjevačku karijeru.

– Solo pjevanje bilo mi je naredni izazov. To je bila prava avantura i nisam znala kako ću se sama snaći. Ipak, imala sam veliku sreću što mi je brat Ante bio u Holandiji i radio je po muzičkim studijima. Prvi album pod nazivom “Meri” uradila sam 1979. godine. Nakon toga je uslijedio i moj prvi autorski album “Ja sam žena”, koji je prodan u dijamantskom tiražu. Kao vokalni solista, ostvarila sam odlične uspjehe na Splitskom festivalu s kompozicijama “Četri stađuna”, “U prolazu” i “Lastavica”, kao i poslije s “Konobom” – prisjeća se istinska dama hrvatske muzičke scene.

Čitaj još  Popularni pevač bankrotirao zbog novog albuma!

Najveća potpora

Meri na sceni traje već više od četiri decenije, a poznata je kao pjevačica koja nikada nije bila dio nekih estradnih sukoba niti je neku od kolegica ikada smatrala konkurencijom.

– Moja karijera je išla žestokim tempom i nisam imala vremena niti sam htjela da se obazirem na druge. Po nekoliko mjeseci sam bila na turnejama širom svijeta, na kojima sam imala po dva koncerta dnevno. I da sam htjela, nisam imala vremena da razmišljam o drugima. Za mene su postojali samo muzika i pjevanje – nastavlja Cetinić.

Ipak, nije sve u njenom životu bilo sjajno. Meri je, kada je njena kćerka Ivana imala samo dvije godine, ostala samohrana majka.

– I tada sam najveću potporu imala u roditeljima. Oni su čuvali Ivanu kada sam imala mnogo posla. Naravno, željela sam što više vremena posvetiti kćerci, ali nekada to nisam mogla uskladiti sa muzikom. Ali, možda je taj način života Ivani pomogao da mnogo toga uspije i nauči i da postane, mogu reći, vrhunska autorka. Kao djevojčica, sa mnom je obišla Ameriku, Australiju, Holandiju – kaže Cetinić.

Meri Cetinic

Uvijek me je privlačila Amerika

Meri je uvijek posebno privlačila Amerika i radovala se svakom odlasku u ovu zemlju.

– Tamo sam pravo uživala. Imala sam tamo i lijepih koncerata. Imala sam jedan nastup u Holivudu, čula me je poznata američka menadžerka. Trebala sam snimiti i album za tamošnje tržište, ali je sve propalo, jer sam se morala vratiti kući – kaže Cetinić.

Dobitnica “Porina”

Meri je nastupala na brojnim domaćim festivalima, od kojih je najviše uspjeha imala na Splitskom. Dobitnica je hrvatske diskografske nagrade “Porin”, koja joj je 2002. godine dodijeljena za najbolji album zabavne muzike “Malo mora na mom dlanu”.

Brojni dueti

Cetinić je snimila veliki broj dueta s kolegama. Najveći uspjeh ostvarile su zajedničke pjesme “Konoba” sa Tedijem Spalatom i “Sunce mog života” s Oliverom Dragojevićem.

– Moji dueti su možda bili uspješni, jer ih nikada nisam planirala. Dolazili su spontano i uvijek su bili veoma slušani – kaže hrvatska diva.

Album s kćerkom Ivanom

S kćerkom Ivanom Burić nedavno je snimila zajednički album pod nazivom “Dozvoli mi”, koji će se uskoro naći na tržištu.

– Na CD-u će biti 11 pjesama, od kojih je sedam kćerkinih. Na njemu sam radila kao producent, a na njemu gostuju najbolji splitski muzičari. Riječ je o veoma modernom albumu s dosta soula, džeza i bluza. Sve smo radili u veoma modernoj produkciji – kaže Meri.

izvor: Avaz

Leave a Reply