Intervju Lepa Đorđević: Mnogo sam grešaka napravila u karijeri!

“Ne bih u svijet estrade uplovila sa 14 godina, ne bih snimila određene pjesme i ne bih se fotografisala golišava za naslovnicu duplerice”, priznala je Lepa.

Lepa Djordjevic

Iako je “gužva” na estradi, pjevačica Lepa Đorđević je najbolji primjer da se karijera ne mora graditi na skandalima. Rad i kvalitet stoje iza njenog imena već punih 18 godina koliko je ova atraktivna pjevačica na estradnoj sceni.

Da, muzikom je profesionalno počela da se bavi jako mlada, već sa 14 godina, a pobjedama na renomiranim muzičkim festivalima kao što su “Prvi glas Srbije”, “Moravski biseri” i “Homoljski motivi”, dobija simpatije eminentnih muzičkih doajena i kritičara. Nesvakidašnje dobar način interpretacije i ozbiljan pristup muzici, Lepu dovodi do svog prvog CD-a. Opredijelila se za izvornu vlašku muziku kako bi dala svog doprinos iste i na taj način istakla svoje korijene. Ta nesvakidašnja i posve, neobična odluka za djevojčicu od 14 godina, Lepoj daje “odskočnu dasku” u karijeri.

Voljela je svoj posao te se mogla pohvaliti sa stalnim nastupima. Zbog toga stiče epitet “tezgaroške princeze” iz razloga što se znalo da za dobar štimung bude zadužena upravo Lepa Đorđević.

Ipak, 2000-te godine Lepa pravi novi korak u svojoj karijeri. Snima album sa modernijim zvukom, produkcijom i tekstovima, koji je predstavljaju mladu, modernu, atraktivnu i nadasve talentovanu pjevačicu koja sa podjednakim žarom i podjednako kvalitetno interpretira kako izvorno tako i modernu folk muziku. Njena karijera doživljava procvat u pravom smislu te riječi, te treći album pjevačicu izvodi na zvjezdani put i na sami vrh folk estrade.

No, baš kada je najviše sijala, Lepa je najavila povlačenje sa estrade. U to je tada bilo teško povjerovati, ali to se i desilo. Udala se, postala majka jedne djevojčice.
– Povlačenje iz javnog života mi je u mnogo čemu donijelo samo pozitivne stvari. Mimo neizmjerne sreće i ljubavi koju mi je donijelo materinstvo, donijelo mi je i jasniju sliku o tome ko sam zapravo ja i šta me ispunjava. Sagledala sam stvari iz drugačije perspektive i napravila kvalitetan rez i presjekla bilo kakve odnose sa površnim ljudima a takvih je bilo mnogo u jednom momentu u mom okruženju.

Da možeš vratiti vrijeme i da je tvoja karijera ponovo na početku, da li bi neke stvari promijenila i drugačije postupila?
– Da. Definitivno ne bih u svijet estrade uplovila sa 14 godina kao što je to bio slučaj i daleko više bih slušala svoj instinkt. Zbog mladih godina i nedovoljno iskustva sam u momentu činila pogrešne korake u svojoj karijeri vjerujući saradnicima kojima to nisam trebala. Ne bih snimila određene pjesme koje sam snimila, ne bih dozvolila da dva spota ne budu odrađena po mom ukusu i ne bih se fotografisala golišava za naslovnicu duplerice kao što sam to prije dosta godina učinila. Kada te stvari sada pogledam iz ove perspektive kao ostvarena žena i majka, žao mi je što sam jako mlada zagazila u leglo zmija i što sam bila povodljiva. Hvala Bogu te stvari koje zamjeram samoj sebi i koje bih promijenila nisu brojne. Daleko je više onih stvari zbog kojih sam ponosna na svoju karijeru. Moje pjevanje, pjesme koje se i danas rado slušaju, stotine nastupa uživo, humanitarni koncerti i moj autorski rad su stvari zbog kojih kada sve saberem i oduzmem mogu punim srcem reći: “Vrijedelo je!”.

Da li nakon svega razmišljaš ponovo o svojoj karijeri i imaš li kakvih planova?
– Da. Svim srcem želim da započnem novo poglavlje u svojoj karijeri kao što sam to uradila u privatnom životu. Više nikada neću sarađivati sa ljudima koji mi nisu muzički dorasli. Estrada je puna kvazi-kompozitora i aranžera koji su trenutno popularni a koji ni za šta nemaju pokriće: osim jake samopromocije i plagijata koje plasiraju domaćoj publici, pravim pjevačima-muzičarima nemaju puno toga ponuditi. Ubuduće nikada moju pjesmu potpisati neće neko ko nije umjetnik na prvom mjestu.

Čitaj još  Hanka Paldum na festivalu "Zlatne žice"

Lepa Djordjevic

O kome ti zapravo pričaš?
– Jedino iz poštovanja prema kolegama koji iz njima znanih razloga i ubjeđenja sarađuju sa njima i publici koju pomenuti kvazi-kompozitori i aranžeri imaju, ne dozvoljavam sebi da ih imenujem, iako ne sumnjam da ih je lako prepoznati ukoliko se uzme u obzir da se već dugo “kite tuđim perjem”. Da bude jasnije: prodaju već postojeće arapske, rumunske, albanske, bugarske pjesme – malo izmjene aranžman koji su odsvirali profesionalni muzičari koje niko nikad ne pominje i kao finale prevare, potpiše se “aranžer” koji zapravo ne zna nijedan instrument ni da drži u rukama a kamoli da ga koristi.

I, kada se može očekivati tvoj povratak na estradu?
– Već pomalo nastupam i lagano se vraćam u formu. Ne mogu tačno da preciziram vrijeme jer još uvijek preslušavam pjesme koje bih snimila. Onog momenta kada se kockice slože, eto mene. Nadam se brzo.

izvor: Expres

Leave a Reply