Intervju Enes Begović: Nikom nisam pričao o svojoj bolesti i operacijama!

Enes Begović se u posljednja skoro tri mjeseca nije puno eksponirao u javnosti. Čak je u jednom periodu poslije ljetnjih nastupa i gostovanja sveo na minimum. Iznenadnu pauzu morao je napraviti iz zdravstvenih razloga, ali i želje da ga se publika uželi do novih pjesama, albuma koji priprema…

Enes Begovic

U razgovoru za bosanski list ovaj poznati Visočak otvoreno priča o svom narušenom zdravlju, oporavku, podršci kolega, planovima za naredni period… Uz Zaima Poturića, Kenana Dedića, Dinu Maharemovića, Armina Šakovića, Damira Arslanagića… sa jednom od pjesama na njegovom albmu pojavit će se i Fahrudin Pecikoza Peca.

– Bit će to nastavak prošlog albuma, ali sa nekim modernijim primjesama. Zapravo, nastavit ćemo u fazonu pjesme „Lijepa je“ koja je obilježila moj posljednji CD i napravila veliki pomak u mojoj karijeri. Publici ću sa svojim saradnicima ponuditi nešto novo. Temeljito radimo na pjesmama i svaka od njih će biti sfecifična. Ništa ne želim prepuštati slučaju. Prvo ću objaviti maksi singl sa dvije pjesme koje će pratiti dva spota – kaže na početku Begović.

Mnogi su primijetili da si ove godine, izuzmu li se dva mjeseca tokom ljeta, kada su nastupi u pitanju, više bio prisutan u inozemstvu nego na domaćem terenu.
– Posljednji CD odnosno te pjesme probudile su publiku u dijaspori više nego ikada i tako su uslijedili svi ti brojni pozivi za nastupe u inozemstvu. Ljeto je u Bosni bilo jako burno, imao sam dostoa izuzetno uspješnih gostovanja. Ovom prilikom moram pohvaliti svoju Hayat produkciju koja je vrlo profesionalno radila na promociji pjesama ali i svih mojih gostovanja.

Stalno spominješ pjesmu „Lijepa je“, a zanimljivo za istu je i to što se u spotu pojavljuje Ana Mirjana Račanović, jedna od najljepših Bosanki. Mnoge tvoje kolege su bile ljubomorne što je ona pristala pojaviti se u tvom, ali ne i u drugim spotovima.
– Možda bi i ja nekome zamjerio da u svom postu ima tako lijepu ženu (smijeh). Uz dužno poštovanje prema svim misicama, svi vjerujem dijele moje mišljenje da je ona jedna od najljepših žena u BiH. I zbog samog naziva pjesme ona je bila jedini ali i najbolji izbor. Privatno sam jako dobar i sa Anom i njenim suprugom Alenom i roditeljima. Kada sam ih nazvao i pitao svi su bili oduševljeni, posebno Ana, i odmah je pristala da se pojavi u spotu koji smo snimali na Vlašiću.

Ana je tada snimila spot bez honorara jer ništa nije željela naplatiti?
– Ni ona ni Alen nisu željeli čak ni da im platim putne troškove, a kamoli da naplati svoj angažman u spotu. Rekla mi je da je to uradila iz srca, oduševljena što sam je pozvao jer je shvatila da je nisu svi zaboravili. Još jednom… Ana hvala ti od srca!

Ostao si vijeran Hayat produkciji iako se pričalo da ćeš im okrenuti leđa i to zbog „Granda“?
– To nije tačno! Uspješno sarađujem i sa jednom i drugom kućom, ali prioritet ima Hayat jer je naša produkcijska kuća koja me je do sada uvijek ispoštovala u svemu. Ja sa Hayatom nemam ni najmanji problem i više mi nego odgovara njihova politika u radu. Sve one moje kolege koje su iz njima znanih razloga prekinuli saradnju sa Hayatom pozivam da se vrate tamo gdje su počeli jer je to jedina kuća u BiH koja ima ime i koja stoji iza naših pjevača. Ni protiv koga nemam ništa i ako želim da odem na neko snimanje na neku drugu TV, otići ću i u tome me niko ne može spriječiti. Što se tiče „Granda“ sarađujem i s njima kada je riječ o srbijanskom tržištu, baš kao i sa „Croacia Records“ zbog Hrvatske.

Kakvo je interesovanje za tvoje nastupe u Hrvatskoj, Srbiji…?
– Neprestano me zovu posebno u posljednje vrijeme. Neke od tih poziva sam iz objektivnih razloga morao odbiti ali to ću nadoknaditi. Zovu me svakodnevno i mislim da je to na neki način moj vrhunac karijere.

Zar ti ne bi trebao biti vrhunac karijere koncert u Zetri?
– Ti baš znaš postaviti pitanje u pravo vrijeme (smijeh). Htio sam ovo sakriti, ali eto ne mogu. Poslije odličnog koncerta u Skenderiji, planiram na jesen iduće godine napraviti solistički koncert u Zetri. Mislim da je vrijeme za jedan takav događaj. Poslije Skenderije i još nekoliko velikih koncerata u drugim gradovima, strah je nestao pa sam zbog toga više nego siguran u uspješnost koncerta u Zetri.

Znači li to da si se prezasitio nastupa u zadimljenim kafanama pa sada uglavnom želiš pjevati u velikim dvoranama?
– Jeste! Nemam više ni snage ni volje za nastupe u kojekakvim kafanama, restoranima, diskotekama… Istina, povuče me želja da opet što više pjevam na takvim mjestima jer sam tako i počeo svoju karijeru. Naravno, neću odbijati pozive… i dalje ću pjevati u diskotekama i restoranima ali sigurno manje nego prije.

Čitaj još  Gile Jašarspahić nije usvojio dečaka!

Kako se danas „boriš“ sa pijanim glavama po kafanama, nadrogiranim i navalentnim gostima…?
– Znate onu staru: „Ko traži, taj i dobije“ pa tako i sa pijanim gostima. Na svojim nastupima sve maksimalno ispoštujem i nikada nisam imao problema sa nekim ko je previše popio ili se nadrogirao. Ja profesionalno obavim svoj posao i miran sam.

Jesu li i dalje uz pjesmu, fudbal i tenis obavezni u tvom životu?
– Zagovornik sam zdravog života. Vrlo teško ću se odreći sporta. Volim igrati fudbal ili igrati tenis i tako nadomještam onu energiju koju izgubim na nastupima. Moj kolega Haris Džinović mi je nekoliko puta prijetio i pozivao me da ukrstimo rekete i nismo se još nikada zajedno sastali na terenu, ali se nadam da ću uskoro kada se sa Harisom vidim u Beogradu ukrstiti i reket i čaše (smijeh).

I čaše? Znači ipak ne živiš baš pretjerno zdravo?
– Nisam rekao šta je čaši (smijeh). Kod mene će biti cijeđena narandža, a kod njega ne znam. Nikada nisam pretjerivao u alkoholu, posebno ne u posljednje vrijeme jer ne osjećam želju za tim. Istina, kada sjednem sa prijateljima popijem nekoliko čaša bijelog vina ali ništa pretjerano ni jako.

Znači tebi „doping“ nije potreban za nastup kao većini tvojih kolega?
– Nikako! Meni je dovoljna samo čaša prirodne vode, da nije hladna i ništa više. To preporučujem i onim kolegama koje kada čujem pomislim da su doručkovali šmigl papir… neka piju samo vodu i neće uništiti glas.

U posljednje vrijeme imao si dosta zdravstvenih problema. Nekoliko puta si operisan ali takve informacije nisu procurile u javnost.
– Nisu jer ste evo između ostalog i vi, iako ste imali informacije, odlučili da malo sačuvate moju privatnost. Imao sam dosta zdravstvenih problema koji su sada hvala Bogu iza mene. Imao sam nekoliko operativnih zahvata i zbog toga se nisam pojavljivao ni u medijima ni na nastupima. Sada sam hvala Bogu dobro i polako se, uz odobrenje doktora, vraćam obavezama. Veliko hvala profesoru doktoru Kandiću i svim uposlenim na njegovoj privatnoj klinici. Zahvaljujem im se od srca za sve ono što su mi pružili tokom mog liječenja i oporavka.

No, bilo je i onih koji su se naslađivali tvojim narušenim zdravljem? Sada si sve ostavio iza sebe i vraćaš se starim-novim obavezama?
– Vraćam se polako starim obavezama. Ne smijem pretjerivati odnosno ne mogu kao prije da tako često nastupam. Organizam se još uvijek oporavlja poslije svega i ne smijem rizikovati. Pored doktora i osoblja klinike u kojoj sam operiran, svakako sam veliku podršku imao od svoje porodice, ali i kolega. Hvala im! Bilo je i onih „drugih“ koji su očito jedva dočekali da se takvo što desi, koji su se time naslađivali, ali na njih ne trebam trošiti vrijeme. Nevažni su u mom životu, pogotovo sada. Nisam želio od sebe napraviti nekoga koga treba sažaljevati, za kim treba plakati, jaditi… i zbog toga sam šutio, nikome nisam pričao o svojoj bolesti. Sada kada je sve prošlo druga je priča. Jer da sam to pričao u periodu kada sam bio u bolnici, oporavljao se… telefoni bi stalno zvonili, svi bi zvali… ne bih se mogao odmoriti ni oporaviti kako treba. Neka se nikada nikome ne desi ništa ružno pa ni onima koji su meni to poželjeli jer ima neko ko sve vidi i čuje.

Obavezno idem u Brazil

– Sudija u Brazilu ne smije svirnuti početak utakmice bez mene (smijeh). Dvije posljednje utakmice zbog zdrvstvenih problema nisam mogao pratiti, ali ću sve nadoknaditi u Brazilu gdje idem sa prijateljima i mislim da ću biti među najvatrenijim najvijačima – dodaje Enes.

„Bosanac“ se najviše traži

– „Bosanac“ je neprikosnovena pjesma koju najviše pjevam na nastupima. Nekada prije nastupa sebi obećam kako te večeri neću pjevati tu pjesmu, ali uvijek je publika traži i moram je pjevati i to po nekoliko puta. Ima još nekoliko pjesama koje više puta pjevam, ali je „Bosanac“ na broju jedan. Ugavnom ja počnem pjesmu, a publika je završi – kaže Begović.

izvor: Expres

Leave a Reply