dusko kulis intervju

Intervju Duško Kuliš: Toma mi je pohvalio pesmu koja je postala hit!

“Na sljedećem Ilidžanskom festivalu sa pjesmom Harisa Džinovića “Ti meni lažeš sve” doživio sam veliku popularnost. Kao što pjesma kaže, neki su mi lagali i razočarali me”, rekao je poznati pjevač.

Svoj posljednji dolazak u Sarajevo Duško Kuliš neće pamtiti po lijepom. Kao i većina muzičara i pjevača iz regiona, bio je protekle srijede na groblju Bare, gdje se oprostio od legendarnog Kemala Montena.

– Nažalost, život, osim lijepih, donosi i tužne trenutke. Jedan od najtužnijih za nas, muzičare, je kada zauvijek ispraćamo drage kolege, prijatelje. Kemu sam upoznao davnih osamdesetih, a rezultat tog prijateljstva je i pjesma “Srušilo se sve”, koju je on napisao za mene. Snimio sam je 1990. godine, ali je, nažalost, zbog ratnih okolnosti, nismo uspjeli predstaviti publici na pravi način. S Kemicom sam doživio veliki broj lijepih momenata. Vrlo često smo se znali zezati na račun njegove i moje visine, ali uvijek dostojanstveno i bratski – prisjeća se Kuliš.

Vlasnik brojnih hitova, među kojima su i “Suzo moja, Suzana” i “Ti meni lažeš sve”, ističe da su upravo Kemal Monteno i Toma Zdravković, kao i Blagoje Košanin te prijatelji u Sarajevu, odredili njegovu umjetničku notu.

– To boemsko, a ujedno i nadahnuto duhovno bogatstvo koje sam kod njih dotakao, i danas lebdi nad mojim stvaralačkim trenucima. Nedavno sam napisao pjesmu “Jato ptica”, koja počinje stihom: “Eh, da mogu oni moji, kojih više s nama nema…”, znajući da vrijeme nepovratno teče. Pokušao sam tom pjesmom reći ono što su me naučili moji mentori – govori Kuliš.

dusko kulis i kemal monteno

Prisjetio se i snimanja, kada je u isto vrijeme u studiju radio i Toma Zdravković.

– On je snimao “Dotak’o sam dno života”, a ja “Bez tebe je gorko vino”. Kao mlad pjevač, zadivljen njegovom, tada novom pjesmom, pomislio sam: “Bože, hoću li ja ikada snimiti nešto što će trajati bar upola kao taj veliki Tomin hit.” A Toma, kao da je znao šta mislim, prišao mi je i rekao: “Dule, sunce moje, snimio si veliku pjesmu.” Dodao je i sljedeće: “Veliki pjevači su veliki samo po svojim pjesmama i trajat će onoliko dugo koliko i njihova djela” – kaže Kuliš.

Veliki koncert

Duško sa svojim saradnicima već duže vrijeme priprema 18. album.

– Nigdje ne žurimo. Radimo to polako, onako kako Bog zapovijeda. Nekako prirodno, broj 18 predstavlja punoljetstvo. Volio bih da moj “album zrelosti” na pravi način dođe do srca publike. Ako se to desi, bit ću beskrajno zadovoljan i tada bi se mogao desiti veliki koncert u Sarajevu, u Skenderiji ili Zetri. Prošlo je dosta vremena od kada ne živim u Sarajevu pa se malo bojim da me je publika zaboravila. Skenderija ili Zetra su veliki izazovi za svakog umjetnika, a za takvo nešto treba mi i dobar menadžment – kaže poznati pjevač, koji je rođen 7. februara 1960. godine u Kreševu, ali mu je adresa stanovanja već duže vrijeme u Splitu.

Čitaj još  Intervju Mića Stanojević Piromanac: Ne živi se više od muzike!

Za njegovu uspješnu karijeru zaslužni su njegovi nastupi na Ilidžanskom festivalu početkom osamdesetih godina.

– Tada sam bio samo jedan u nizu mladih pjevača koji je maštao o tome da postane popularan. Ilidža je u to vrijeme bila mjera vrijednosti na prostoru bivše države kada je u pitanju narodna muzika. Kao početnik, sa pjesmom “Sreli smo se kad lišće zažuti” osvojio sam nagradu za debitanta godine i nagradu stručnog žirija. Na sljedećem Ilidžanskom festivalu sa pjesmom Harisa Džinovića “Ti meni lažeš sve” doživio sam veliku popularnost. Kao što pjesma kaže, neki su mi lagali i razočarali me, ali neka je njima na dušu. Naravno, uvijek se rado vraćam na Ilidžu. U Kreševu imam kuću, a autoput prolazi nekoliko kilometara od moje kuće pa mi je Ilidža nadohvat ruke. Iako živim u Splitu, duhom sam i u Kreševu, i na Ilidži, i u Sarajevu – kaže naš pjevač.

Velike zasluge za svoj uspjeh u muzici pripisuje i svojoj supruzi Ivi zbog koje se iz Sarajeva preselio u Split.

dusko kulis intervju

– Zbog ljubavi sam spreman na sve. Uskoro ćemo proslaviti 20 godina braka. I danas bih ponovo uradio sve isto. Ni sekunde ne žalim zbog te odluke, jer bez podrške porodice, ne bih bio sretan. I sin Marko i kćerka Ena su muzikalni i vole muziku, ali još nisu krenuli mojim stopama. Sin je student geodezije, a kćerka učenica Farmaceutske škole. Ako budu poželjeli da se okušaju i na notnom polju, neću im braniti – kaže Kuliš.

Pjesma za sva vremena

Hit “Suzo moja, Suzana” izbacio ga je u sami vrh narodne muzike.

– Nedavno je ta pjesma proslavila 30. rođendan. “Suzo moja, Suzana” pjesma je za sva vremena. Teško mi je reći je li mi najdraža. Ona jeste jedna od mojih najslušanijih i najizvođenijih, ali volim i ostale pjesme, kao i svaku dobru pjesmu ko god da je pjeva. Iako sam veteran na estradi, još nisam umoran. Radim ono što volim i uživam u svakom nastupu kao da je karijera tek na početku. Pa tek mi je 50 i neka – kaže Kuliš.

izvor: Avaz, www.FOLKOTEKA.org

Leave a Reply