bijelo dugme 1974

Da li znate kako su nastali najveći rok hitovi? (VIDEO)

Stihovi pjesama domaćih i regionalnih muzičara nisu uvijek onakvi kakvim ih doživljavamo na prvo slušanje. Brojne pjesme su napisane kao da pjevaju o ljubavi i raznim životnim nedaćama, ali “iza zavjese” se kriju tekstovi koji nose tajanstvene poruke, priče, mračne tajne, pa i dirljive životne ispovijesti poznatih imena.

Nedavno smo pisali o tajnama koje kriju najveći narodni hitovi, a sada vam predstavljamo misteriozne poruke koje se nalaze u rok pesmama.

Dugo se govorilo o pjesmi “Bacila je sve niz rijeku” grupe Indexi, koju je legendarni Davorin Popović posvetio djevojci iz njegovih srednjoškolskih dana koja je abortirala, iako ju je želio oženiti.

van gog omot albuma

Na našoj muzičkoj sceni postoji još pjevača i bendova čiji hitovi nose tajanstvene poruke koje godinama pjevamo, a da možda nismo svjesni njihovih značenja. Ovo su neke od njih…

Kultna grupa Bolero, čija muzika je doživjela svoj vrhunac 80ih godina, u jednoj pjesmi kaže: “Nikada se nismo sreli, vremena nismo imali da mi oči obrišeš, da mi ruke miluješ”. Antologijska pjesma nazvana “Jelena”, koja je nakon više od 20 godina popularna i među današnjim generacijama, naizgled pjeva o ljubavi prema djevojci, ali tužna i surova istina jeste da je pjesma posvećena majci jednog od članova benda koja ga je ostavila u sirotištu.

Pjesmu Bijelog dugmeta “Sanjao sam noćas da te nemam” godinama doživljavamo kao ljubavnu, ali jednom prilikom Goran Bregović, bivši vođa i tekstopisac grupe, rekao je da pjesma u stvari pjeva o smrti majke. Takođe, pojedina tumačenja govore da pjesma Bijelog dugmeta “Da sam pekar” poziva na konzumiranje “bijelog” praha.

Devedesetih godina nastala je pjesma “Ko me tero da te volim” grupe Babe. “Mračna” strana ove pjesme, koju brojni cover bendovi i danas izvode u klubovima, jeste činjenica da ju je član benda, Žika Milenković, napisao za svog druga koji je umro od side nakon čestog seksa sa prostitutkom iz Pančeva u koju je bio zaljubljen.

babe zika milenkovic

Hit “Neko te ima noćas” popularne rok grupe Van Gogh važi za jednu od najkomercijalnijih ljubavnih pjesama, a zapravo je posvećena hašišu. Slična priča veže se i za pjesmu hrvatskog muzičara Dine Dvornika “Ti si mi u mislima”, u kojoj pjeva o heroinu, o kojem je i sam Dino u jednom periodu života bio ovisan.

Frontmen grupe Azra iz osamdesetih, Branimir Džoni Štulić, napisao je popularnu pjesmu “Balkan” kao podršku svom polonom organu kako ga ne bi “izdao” u ključnim situacijama. Tekst pjesme kaže: “Balkane, Balkane, Balkane moj. Budi mi silan i dobro mi stoj”.

dzoni stulic

“Igra rokenrol cijela Jugoslavija”, pjesma Elekričnog orgazma, posvećena je ljudim u bivšoj SFRJ koji su zaklapali oči pred onim što je, kako kažu članovi grupe, bila njihova očigledna sudbina.

Čitaj još  Milica Pavlović ugradila silikone?! (VIDEO)

Kiki Lesendrić, osnivač i vođa nekadašnjeg sastava Piloti, u pjesmi “Ne vjeruj u idole” želio je isprovocirati članove grupe Idoli, zbog svađe koju je njegova porodica imala sa porodicom Srđana Šapera, članom Idola.

Godinama se govori i o skrivenim porukama u tekstovima legendarnog sastava EKV. Tako je njihova pjesma “Srce” posvećena bivšoj djevojci osnivača i člana benda Milana Mladenovića, koja je umrla od posljedica konzumiranja heroina.

grupa galija

Antologijski hit “Stare trube” grupe Galija posvećen je djevojci s Golije koja je htjela da se ubije tokom ilegalne borbe bikova.

Pjesma “Ena” sastava Haustor govori o djevojci frontmena ove grupe, Darka Rundeka, koja je pobjegla za Kanadu nakon što ga nije uspjela sačuvati od pakla droge.

Stihovi pjesme Vlade Georgieva „Do svitanja“ napisani su u nadi za zajednički život Srbije i Crne Gore.

Oko rokenrola se od samih početaka njegovog pojavljivanja razvio niz zanimljivih teorija. Otkada je Crkva počela da govori o ‘đavolskoj’ muzici, mnoge misterije i teorije zavjere počele su se vezivati kako za popularne muzičare, tako i za njihove pjesme. To se najviše osjetilo 70-ih, 80-ih, pa donekle i 90-ih godina.

Mnogo je i pogrešnih tumačenja pjesama koja su ponekad uspijevala naljutiti muzičare i tekstopisce, tako da su i oni sami nekad znali objaviti pravu istinu o tekstovima u želji da stanu u kraj besmislenim tumačenjima.

izvor: Avaz

3 comments

Leave a Reply