mira kosovka biografija

Da li se sećate Mire Kosovke? (VIDEO)

“Za šaku ljubavi, za trunku nežnosti, ja s tobom bila bih, bila do večnosti…” Da li se sećate reči ove pesme, možda najemotivnije folk balade? Ovaj evergrin peva Mira Kosovka, pevačica koja je bila veoma popularna 80-ih i 90-ih godina, koja je fascinirala svojom lepotom i prirodnošću, u stvari svim onim što danas nedostaje i najpopularnijim pevačicama.

Mira Kosovka, rođena je kao Mirjana Petričević u Đakovici, 3. maja 1959. godine. Pored brata blizanca, imala je i još dva brata, a danas je, nažalost, samo jedan od njih trojice živ. S obzirom na vreme u kom je rasla, veoma je patrijarhalno vaspitavana. Još kao malu devojčicu, otac i braća su je oblačila u mušku odeću i stvorili virdžinu, pa se slobodno može reći da je odrastala kao dečak sve do odlaska na fakultet. Njena skolonost ka muzici i talenat bili su evidentni od njenih prvih koraka. Godine 1977. napušta Đakovicu i upisuje Defektološki fakultet, studirala je dve godine, a zatim ga napustila. Iako je čitav njen život bio vezan za muziku, profesionalno se u estrade vode otisnula 1986. godine.

mira kosovka foto

Mirjana Petričević je svoju muzičku karijeru zvanično otpočela 1986. godine, sada kao Mira Kosovka. Niko nije mogao da ostane ravnodušan prema njenoj fascinantnoj pojavi, lepoti i neverovatnom talentu. Veluku pažnju privukla je svojom prvom pločom ‘Grešna ti duša’ koja je vrlo brzo prodata u rekordnim tiražima. Ipak, najveću pažnju i interesovanje publike stekla je albumom ‘Za šaku ljubavi’ iz 1988. godine. Može se reći da je ta godina bila odlučujuća u Mirinoj karijeri jer je ovom baladom preko noći osvojila čitavu jugoslovensku publiku. Iste godine, zahvaljujući velikim muzičkim uspesima postaje i zvezda filma Milana Jelića ‘Špijun na štiklama’. Iste godine pojavila se i u filmu ‘Za sada bez dobrog naslova’. Na albumu iz 1988. godine nalazi se i kultni duet sa Džejom Ramadanovskim. Sada već kao afirmisana, dokazana i priznata pevačica, Mira Kosovka, izdaje i svoj treći studijski album ‘Rastasmo se mi’ 1990. godine, a zatim, već sledeće godine, album ‘Vero moja’ sa kog se pesme i danas rado slušaju. Svoje mesto na estradnom nebu, učvrstila je albumom ‘Putuješ’ 1993. godine, a sem velikog uspeha album joj je doneo i ulogu i neprevaziđenoj TV seriji Srećni ljudi. Usledili su albumi ‘Ti mirno spavaj’ 1995. godine i ‘Nikad život da naučim’ 1996. godine.

Čitaj još  Da li ste znali da je Atina Ferari bila na Farmi? (VIDEO)

Prvu veliku pauzu Mira pravi nakon ovog albuma iz ne tako veselih razloga. Sem što je pratio veliki uspeh u karijeri, u privatnom životu pratile su je tragedije. Nakon ubistva majke, 1999. godine odlazi u Australiju. Osam godina nakon poslednjeg albuma i kada su rane na srcu počele da zarastaju, objavljuje album ‘Hajde srećo’. Kompilaciju najećih hitova snimila je 2008. godine.

mira kosovka bn

Danas, živi mirnim i povučenim životom u Sidneju, retko se pojavljuje u medijima, a s vremena na vreme gostuje u emisijama gde otvoreno govori o životu, svojim tragedijama i muzici. Udavala se dva puta i oba puta razvela. Sa prvim mužem snimila je duet ‘Lutalica’.

Filmovi
Špijun na štiklama (1988)
Za sada bez dobrog naslova (1988)
Srećni ljudi (1993)

Diskografija
Grešna ti duša (1986)
Za šaku ljubavi (1988)
Rastasmo se mi (1990)
Vero moja (1991)
Putuješ (1993)
Ti mirno spavaj (1995)
Nikad život da naučim (1996)
Hajde srećo (2004)

Mira Kosovka – “Za šaku ljubavi”

Mira Kosovka – “Tražimo se u snovima”

izvor: Wikipedia, www.FOLKOTEKA.org

Leave a Reply