umro kemal monteno

Cela ex-YU estrada tuguje za Kemalom Montenom

Neočekivani i prerani odlazak velikog umetnika i verovatno najomiljenijeg pevača i muzičara na prostoru bivše Jugoslavije, Kemala Montena, pogodila je sve koji su čuli ovu vest. Nema pevača da nije izrazio žaljenje i tugu za ovim velikanom. Neki su ga poznavali površno, drugi su bili bliski prijatelji sa njim, treći su žarko želeli da sarađuju sa njim… Ono u čemu su se svi složili je činjenica da više ništa neće biti isto bez starog dobrog Keme.

Među prvima na društvenoj mreži Fejsbuk oglasio se Željko Joksimović uz poruku:

– Ode moj dobri Kemo… Počivaj u miru dragi prijatelju… – napisao je Željko uz snimak Kemove pesme “Jedne noći u decembru”.

zeljko samardzic i kemal monteno

Poslednji pozdrav svom velikom prijatelju uputio je i Željko Samaržić:

– Danas sam beskrajno tužan. Poćivaj u miru dragi moj Kemice.

Oglasio se i Dino Merlin sa tužnom i prisnom porukom kojom je ispratio velikog pevača:

– Potpuno sam zatečen i potresen viješću o odlasku Kemala Montena. Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor… Cijela muzička scena i pop kultura je izgubila jednog velikog Kemu – napisao je Dino Merlin.

kemal monteno i dino merlin

I mladi pevač Dušan Svilar izrazio je svoje žaljenje u toku današnjeg dana zbog smrti svog voljenog kolege, uzora i prijatelja.

– Moram podeliti sa vama najtužniju vest, da je naš voljeni Kemal Monteno, preminuo danas oko 11č u Zagrebu, u bolnici ‘Rebro’. Nakon transplatacije bubrega, poslednjih nekoliko dana je vodio bitku za život. Kao njegovom dugogodišnjem prijatelju i saradniku, teško mi je bilo šta da napišem u ovom trenutku a da ne bude suvišno, već mi nedostaje i još ne mogu da prihvatim ovo… Napustio nas je još jedan predivan čovek i umetnik… Neka mu je večna slava… – napisao je Svilar na svom Fejsbuk profilu.

kemal monteno i dusan svilar

Negde u popodnevnim satima i Jelena Karleuša se oglasila na svom profilu pismom koje je posvetila Kemalu Montenu, a zatim dodala i pesmu koju je Kemal otpevao sa Borisom Novkovićem, “Daleko, daleko“. Pročitajte Karleušino pismo:

– U svoj našoj jurnjavi, haosu, ludilu, sebičluku, borbi, ustajanju i padanju, desi se trenutak koji nas zaledi u pokretu. Zaustavi nam dah. Nešto utrne u grudima. Da li si čuo? Šta? Ne… Kad? …….. Tišina. Muk. Nikad nisam imala priliku da te upoznam. Mislim da sam jednom, okružena svitom, protrčala pored tebe. U napadu novinarskih pitanja, visoko podignute glave, krajičkom oka jednom sam te videla. Nisam mogla da ti priđem jer sam se branila i nogama i rukama u nekoj svojoj borbi. Ali, da sam to uradila, rekla bih ti da mi je čast što živim kada i ti, veliki umetniče. Nisam upoznala tebe, ali sam ti znala dušu. Znala sam ti srce. Ostavio si ih u svojim pesmama. Razgovarali bi pogledom. Osmehom. Stiskom ruke. Putuj sad… Odmori se od ove ljudske tame, od ovog našeg blata. Živi u svetlosti kojoj pripadaš. Zavidim ti. Nema više bola, nema više razočaranja. Uspeo si. Živećeš zauvek. U meni. U svima nama.

Nije izostala ni tužna poruka Donne Ares koja trenutno prolazi kroz najteži životni period, boreći se sa kancerom:

– Šta reći za čovjeka koji je ostavio toliko toga iza sebe. Umjetnici ne umiru… Kemal Monteno će vječno da živi u svojim pjesmama. Imala sam sreću poznavati ovog velikog umjetnika, čak smo imali priliku i nastupati zajedno i te drage susrete s njim ću pamtiti… Legendo bila mi je čast…

kemal monteno i zdravko colic

Među poznatima je bio i Zdravko Čolić, koji je izjavio sledeće:

Čitaj još  Lepa Brena zaplakala u emisiji (VIDEO)

– Otišao je moj prijatelj i saradnik! Ali samo fizički! Njegov duh će biti tu uz nas, kao i njegova muzika kroz koju će on živeti večno…! – rekao je Čola.

Lepa Brena je tokom karijere nekoliko puta sarađivala sa preminulim Kemalom Montenom, te priznaje da ju je veoma pogodio odlazak legende.

lepa brena i kemal monteno

– Odlazak legende! Pamtićemo ga po predivnom glasu, emociji i pesmama. Kemal je bio drag prijatelj. Ovo je veliki gubitak za njegovu porodicu, sve nas koji smo ga voleli, ali i za muzičku scenu u celini koju je svojim delom zadužio. Kemo, počivaj u miru! – napisala je pevačica.

Od velikog umetnika se oprostio i Oliver Dragojević koji je svojevremeno snimio duet sa njim:

– On i ja bili smo stari frendovi, zajedno smo bili i na turneji, snimili smo duet.. Vrlo često smo se družili, i bili smo jako dobri. Potresla me vijest o njegovoj smrti. Taman se spasio od dijalize, to je ta nesretna kob…. Uglavnom smo bili od veselja. Pjevali smo tužne pjesme, a bili smo jako sretni – kazao je Oliver Dragojević.

kemal monteno i oliver dragojevic

I Tereza Kesovija nije mogla da sakrije tugu kada je čula vest:

– Njegov dragi pogled će me vječno pratiti. Ne znam jel itko ikada pod ovim nebeskim svodom bio toliko voljen kao on. Bio je ljubav napisana velikim slovima. Zvao me u bolnicu kad mi je bilo loše, stalno me hrabrio. Ja sam se izvukla, on nažalost nije… – kazala je Kesovija.

severina i kemal monteno

Nije izostala ni Severina sa poslednjom porukom upućenom velikom umetniku:

– Kad sam bila mala, mazila sam televiziju kad bih ugledala Kemala Montena i govorila mami: “Ovo je jako dobar čovjek…” Napisao je pjesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija… Imala sam sreću da s njim nekoliko puta zapjevam, a puno puta da s njim sjednem i umirem od smijeha. Voljela sam ga jako i on je volio mene… Otišao je moj dobar čovjek tamo gdje raste zelenija trava i gdje je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pjesmi – glasila je Severinina poruka.

zera i kemal monteno

Poslednji pozdrav uputila je i Crvena jabuka sa Žerom na čelu. Osim što su bili sugrađani, bezbroj puta su zajedno nastupali. Žera nije mogao da sakrije tugu:

– Danas je preminuo nas dragi prijatelj i veliki pjevac KEMAL MONTENO.

Naravno, još mnogo velikih estradnih imena uputilo je poslednji pozdrav ovom vrsnom pevaču i umetniku. Mi smo nabrojali samo neke od njih, ali zasigurno je da će svi žaliti za veličinom kakva je bio Kemal Monteno.

Nek ti je laka zemlja, počivaj u miru, legendo!

izvor: www.FOLKOTEKA.org

4 comments

Leave a Reply