Burne reakcije zbog Severinine “Hurem”

NAKON OBJAVLJIVANJA NOVOG SPOTA HRVATSKE ZVIJEZDE

Severina kao Hurem - www.FOLKOTEKA.com

Severina Vučković jučer u podne je objavila spot za svoju novu pjesmu “Hurem”, a zbog stiha “Za dvoje krevet, al’ spavam sama, kao da postim sred ramazana” izazvala je buru komentara. Nemali je broj onih koji su jučer na društvenim mrežama, ali i na kanalu YouTube, iznijeli svoje neslaganje sa spominjanjem ramazana u ovom kontekstu.

“Seve, pala si u mojim očima. Pjesma je očajna!”, “Inače mi je Seve super, ali ovo je prestrašno. Nemam riječi, užas”. “Uredu je to i Hurem i sve to, ali nije trebala ubaciti ove riječi u pjesmu: za dvoje krevet, al’ spavam sama kao da postim sred ramazana, jer to jednostavno ne spada ovdje pa sad šta god vi da kažete”…

Metafore u tekstu

Autor teksta i melodije Andrej Babić, s kojim smo jučer razgovarali, kaže da, koliko god ima negativnih, isto toliko ima i pozitivnih komentara.

– Bez obzira na to što se nekima čini da je pjesma i povijesna zbog naslova i tematike, prema meni, veoma je savremena. U cijelom tekstu je korištena metafora kao Hurem, kao da postim… Nikakav negativan kontekst iz toga nije mogao biti izvučen. Vidio sam i vrlo afirmativnih komentara. Javljali su se ljudi islamske vjere s komentarima da ih to uopće ne vrijeđa, naprotiv – tvrdi Babić.

Kaže da je Hurem bila direktna inspiracija za pjesmu, kao žena koja je mijenjala historiju.

– Šta da kažem u pjesmi, da je postila na Badnjak? Nije mi jasno. Uporedba nije kao iz vedra neba, meni je logična. Sad, da li je eksplicitna, da li vrijeđa nečije osjećaje… Moja to namjera nije bila nikako. Ne znam puno o islamu, znam općenito koliko bi trebao znati jedan akademski obrazovan čovjek, ali doživljavam tu sliku “post sred ramazana” kao svojevrsnu žrtvu, kao i u katoličkoj vjeri. Badnjak se, također, posti da bi se prinijelo svoju žrtvu za novo rađanje. Tako i ja vidim, žena da bi došla do svoje ljubavi, prinosi svoju žrtvu. To je moja slika bez namjere da ikoga uvrijedim – poručio je Babić.

Čitaj još  Ceca Ražnatović u provodu na otvaranju kluba Jimmy's

Uklonjeni komentari

Severina je na Facebook stranici jučer objavila da pjesmu poklanja svojim fanovima, kojih na svom profilu ima više od pola miliona.

– Pjesmu sam otpjevala jer moja mama obožava “Sulejmana Veličanstvenog” i, naravno, jer je dobra melodija i tekst – napisala je pjevačica.

Ranije je najavila da će “Hurem” premijerno uživo izvesti na koncertu u sarajevskoj Zetri u subotu, 12. oktobra.

Zanimljivo je da je jučer popodne otprilike sat bilo nemoguće pogledati ovaj spot na YouTubeu. Stajalo je da ga je zbog autorskih prava uklonio Severinin FunClub. Kasnije je spot ponovo postavljen, s tim da su brojni komentari bili uklonjeni.

Ne znam o čemu pričate

Severinin menadžer Tomislav Petrović tvrdi da “nije uočio ništa neobično u reakciji publike”.

– Ne mogu komentirati komentare drugih ljudi. Ne znam o kojim reakcijama pričate, na sastancima sam cijeli dan. Neko kaže svaka čast „Hurem”, neko da je pjesma užasna, ne znam šta bih vam mogao komentirati – kazao je Petrović.

Leave a Reply