muhamed mujkanovic preminuo

Održana komemoracija povodom smrti Muhameda Mujkanovića

Nažalost, nakon teškog moždanog udara koji je imao protekle sedmice, Muhamed nije izdržao…

Poznati interpretator sevdalinki Muhamed Mujkanović iz Tuzle preminuo je od posljedica moždanog udara u 74. godini života. Nakon teškog moždanog udara Mujkanović je smješten u Univerzitetsko-klinički centar, u Tuzli.

Muzikom se bavio od 1960. godine. Očuvao je od zaborava mnoge bosanske sevdalinke. Pripada generaciji bh. izvođača sevdalinki po kojima je BiH prepoznatljiva u svijetu. Snimio je oko 300 arhivskih snimaka narodne muzike, 30 singlica, 20 video kaseta, 30 audio kaseta, a autor je i 40 vlastitih kompozicija. Dobitnik je velikog broja priznanja.

Muhamed i Biljana Mujkanović 2005. godine, u samo šest mjeseci izgubili su dvojicu sinova Damira i Igora. Muhamed se u teškim danima tuge zbog smrti svojih sinova bio povukao iz javnog života, ali je na nagovor rahmetli Omera Pobrića, ispričao je jednom prilikom, nakon izvjesnog perioda ponovo uzeo mikrofon.

Tada su mu, često je isticao, podršku pružale mnoge njegove kolege iz svijeta muzike, ali i mnogi sugrađani Tuzlaci koji su iskreno saosjećali u njegovoj boli.

komemoracija muhamed mujkanovic

Ova vijest bolno je odjeknula među mnogim Tuzlacima, posebno Mujkanovićevim prijateljima s kojima je drugovao na estradi preko 50 godina.

– Nažalost, nakon teškog moždanog udara koji je imao protekle sedmice, Muhamed nije izdržao. Nadali smo, ali nije bilo lijeka. Razgovarao sam sa njegovom suprugom, ona je u velikoj tuzi. Nakon gubitka dva sina, sada je izgubila i Muhameda – kazao je Rašid Milkunić muzičar iz Tuzle.

Mi smo prije nekoliko dana pisali o teškom zdravstvenom stanju Muhameda Mujkanovića.

Tuzla se oprostila od Muhameda Mujkanovića

Mnogobrojni Tuzlaci, poznanici, prijatelji, kolege sa estrade, danas su u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli prisustvovali komemoraciji u povodu smrti poznatog interpretatora sevdalinki Muhameda Mujkanovića.

Birane riječi, pune emocija, kojim su se od Muhameda oprostili Enisa Šojko, Armis Mašić, Kadira Demirović, Ramiza Milkunić, te tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović, iznova suz posvjedočile ljudsku i umjetničku veličinu Muhameda Mujkanovića, koji je preko 50 godina na najdostojanstveniji način njegovao i čuvao sevdalinku i dobru narodnu pjesmu.

– Mi danas ispraćamo dobrog čovjeka i velikog umjetnika… Muhamed Mujkanović je zaista u srcu nosio sevdalinku i na sve nas, na svoj osoben način prenosio njenu ljepotu. Bosansko-hercegovačka muzička scena ostala je bez još jednog vrhunskog interpretatora bosanske sevdalinke i sjajnog izvođača i autora novokomponovane narodne pjesme. Vrijeme će pokazati koliki je to gubitak, kao što će pokazati i potvrditi vrijednost onoga što nam je za života dao i ostavio istinski narodni umjetnik Muhamed Mujkanović – kazala je opraštajući se od Muhameda Mujkanovića, novinarka Enisa Šojko.

Čitaj još  Sočan poljubac Milice Todorović i Tanje Savić!

sejo pitic komemoracija

Komemoraciji u tuzlanskom BKC-u, pored izuzetno potrešene supruge Biljane, te članova njegove najuže rodbine, prisustvovali su i mnoge Mujkanovićeve kolege sa estrade, kako iz Tuzle, tako i iz cijele BiH.

Pored Tuzlaka Nedžada Salkovića, Safeta Dedejića, Neska Delibegovića, Ramize Milkunić i mnogih njegovih mlađih kolega, u Tuzlu komemoraciji i dženazi Muhameda Mujkanovića prisustvovali su i Hanka Paldum, Ljubica Berak, Sejo Pitić, Ferid Avdić, Vesna Hadžić, Vinko Brnada, Enver Šadinlija, kao i predstavnici mnogih televizijskih kuća i radio stanica iz cijele BiH. .

Nakon komemoracije u BKC-u Tuzla, ispraćaj posmrtnih ostataka Muhameda Mujkanovića obavljen je ispred Komemorativnog centra Tuzla, pred džamiju Tušanj gdje je klanjana dženaza.

ferid avdic komemoracija

Suze zbog gubitka kolege danas nije mogla zadržati Ljubica Berak koja se s posebnim emocijama prisjetila svog i Muhamedovog početka karijere. Za Hanku Paldum, odlazak Muhameda Mujkanovića, osim što je, kaže, otišao „jedan fini čovjek i dobri kolega, otišao je istinski čuvar temelja bosanske sevdalinke“.

izvor: Avaz