tose proeski poslednji intervju

Objavljen dokumentarac posvećen Tošetu Proeskom (VIDEO)

Mnogi njegovi poštovaoci bili su ubeđeni da je ovo samo još jedna neslana šala, ali kada su počele stizati prve fotografije smrskanog džipa s potpisom “Toše”, sve sumnje su nestale…

Najveća muzička zvezda na prostorima bivše Jugoslavije – Toše Proeski tragično je izgubio život u saobraćajnoj nesreći 16. oktobra 2007. godine. Tog dana ceo Balkan probudila je šokantna vest!

Mnogi njegovi poštovaoci bili su ubeđeni da je ovo samo još jedna neslana šala, ali kada su počele da stižu prve fotografije smrskanog džipa s potpisom “Toše”, sve sumnje su nestale. Princ balkanske pop muzike bio je mrtav.

Ljubav prema muzici i pesmi određivali su njegov životni put još od detinjstva. Prvi nastup pred publikom Toše je imao sa 11 godina na dečjem festivalu “Zlatno slavejče”. Nakon nekoliko godina njegov talenat prepoznaje jedan od najpoznatijih makedonskih kompozitora – Grigor Koprov. Sa njim je snimio tri pesme koje su postale veliki hitovi u Makedoniji.

– Prva pesma bila je “Usne na usnama”. Postala je megahit u Makedoniji. Druga pesma bila je “Sunce u tvojoj zlatnoj kosi”, a treća “Tvoji poljupci na mojim belim košuljama”. Sa te tri pesme postao je najpopularniji pevač u Makedoniji – rekao je Grigor Koprov.

zeljko samardzic o tosetu

– Prilikom mog gostovanja u Ohridu čuo sam da postoji momak koji hoće da me upozna.Upoznali smo se a na mene je ostavio lep utisak, jednog pristojnog i vaspitanog momka. Tom prilikom mi je dao svoju kasetu, i sećam se dobro kada smo je u povratak za Beograd počeli slušati, da sam ja bio šokiran, pozitivno naravno, koliko dobro taj mladić peva. Imam kasetu “Tajno moja” koju ja i dan danas čuvam kao sećanje na njega – rekao je Željko Samardžić.

– Toše je momak koji je stigao s koferom punim snova i nade da će uspeti. U tom koferu bilo je nekoliko belih majica bez rukava, nekoliko pari farmerica i nadu u očima da će zaista uspeti i osvojiti Skoplje – govori Jasmina Kantardžieva

Sve mu se ostvarilo mnogo brže nego što je i sam očekivao. U periodu od 1999. do 2002. Proeski izdaje dva albuma kojima privlači pažnju javnosti i medija. Postaje redovan gost u najpopularnijim televizijskim emisijama. Njegov muzički talenat postaje prepoznatljiv i u ostalim balkanskim zemljama, a karijera mu stalno ide uzlaznom putanjom.

dino merlin o tosetu

– Sećam se kada sam prvi put video ga na Tv-u, mislim da je to bio jedan od njegovih spotova, da sam bio fasciniran tom energijom, tom jednostavnošću na koji način on to sve izvodi, kako fantastično peva i koliko voli to što radi – rekao je Dino Merlin.

Najveći uspeh postiže od 2002. godine kada počinje saradnju sa menadžerkom Ljiljanom Petrović. Polako počinje da osvaja Balkan. Realizuje i prve balkanske turneje. Izdaje dva albuma u Srbiji i Hrvatskoj, a 2004. godine predstavlja Makedoniju na Evroviziji.

Čitaj još  Atraktivna Zejna objavila novu pesmu (VIDEO)

– Imao je veliki uticaj pre svega na mlade ljude sa naših prostora pogotovo kada je pevao i one poznate narodne pesme. Prezadovoljna sam što sam sarađivala sa njim – govori Biljana Krstić.

biljana krstic o tosetu

Njegova popularnost na Balkanu raste, a zbog svojih humanitarnih aktivnosti postaje uzor mladoj populaciji. Superheroj koji im daje nadu u pobedu dobrog nad zlim.

Toše i njegov prijatelj Đorđe Đorđevski krenuli su u Hrvatsku nešto pre ponoći. Umesto za volan, Toše seda na mesto suvozača i spušta sedište zbog povređene noge. Oni putuju sami do Niša, a kod naplatne rampe im se pridružuje i njegova menadžerka Ljiljana. Ona se smešta na zadnje sedište kako pevaču ne bi rušila komfor. Zastali su nekoliko puta da se odmore i natoče benzin dok se Toše sve vreme dopisuje sa svojom devojkom i rediteljkom Kaćom Restović.

Poslednju pauzu su napravili 60-ak kilometara od mesta tragedije. Na fiskalnom računu zabeleženo je vreme 06:05 sati.

tose proeski poslednji intervju

Ljiljana je Đorđa upitala da li je umoran kako bi ona preuzela volan, ali on je negirao te je i menadžerka zaspala. Nakon kraćeg vremena dogodila se saobraćajna nesreća.

Iz smrskanog automobila izleze samo dva putnika, vozač i menadžerka. Proeski nastavlja da leži i ne odaziva se na dozivanja Ljiljane Petrović. U roku od 15 minuta na mesto nesreće stigla je hitna pomoć, a pošto je automobil bio veoma oštećen morali su da čekaju vatrogasce kako bi izvukli telo Tošeta Proeskog.

U dokumentarcu je intervjuisana i doktorka Terezija Grgić koja se te noći nalazila na dežurstvu u bolnici u Novoj Gradiški, kada je dovezeno Tošetovo telo.

– Ono što mogu reći, Toše nije osetio bol, da je to bilo trenutno i, nažalost… da, završno.

Vest o njegovoj smrti odmah se proširila celim Balkanom, a ljudi nisu mogli da veruju da je to istina.

Pogledajte dokumentarac posvećen ovom velikom pevaču:

izvor: Kurir, www.FOLKOTEKA.org