dino merlin autobiografske pesme

Najveći hitovi Dina Merlina su autobiografske pesme (VIDEO)

Njegov put do zvezde kakva je danas nije bio nimalo lak. Teško detinjstvo, zabranjena ljubav, nedostatak prijatelja, odlazak najdražih ljudi… Sve to je pevač zabeležio u svojim najvećih hitovima.

Brojne pesme uz koje su mnogi patili i žalili za nesrećnim i izgubljenim ljubavima nastale su u Merlinovoj radionici, a mnoge od njih prate zanimljive životne situacije s kojima se u toku svog života ovaj pevač susretao. Donosimo vam neke od najzanimljivijih priča.

Dino Merlin danas važi za jednu od najvećih zvezda na ovim prostorima i uživa u blagostanju, ali potiče iz siromašne porodice. Otac mu je bio alkoholičar, a majka bula. Imao je problem u komunikaciji sa ocem, koji je napustio njihovu porodicu još kada je Merlin bio dete.

Ovo životno iskustvo inspirisalo ga je da napiše pesmu “Kad ti dođem nesrećo”.

Ljubavna priča Merlina i njegove sadašnje supruge Amele je bila veoma komplikovana. Njegova supruga je poticala iz bogate porodice, pa su njeni roditelji bili protiv njihove veze i branili joj da se uda za njega. Dok je Dino išao na zanat, ona je pohađala Gimnaziju, pa su njeni roditelji želeli da se zabavlja sa nekim ko je na njenom nivou. Ipak, ljubav je bila jača pa su pobegli kada su imali 20 godina i ona se tajno udala za njega.

Danas kaže da ga njeni roditelji vole više nego što zaslužuje, a njihova ljubavna priča ga je inspirisala da napiše pesmu “Kad si rekla da me voliš”.

– Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno venčali. Bilo je to romantično venčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam pogledavao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon venčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se mojoj majci i odmah osetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu hteli ni čuti za nju. Ali, eto vrijeme leči sve pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem – rekao je jednom prilikom Merlin.

Sem Amelinih roditelja i Merlinovi prijatelji su bili protiv njihove veze. Mislili su da gubi vreme sa njom i da ona nije adekvatna devojka za njega jer postoje brojne prepreke između njih i da neće uspeti da ih pobede. Njihove savete kako ona nije prava devojka za njega Merlin je utkao u pesmu “Paša moj solidni”.

Nakon što se venčao sa Amelom, Merlin je morao da se brine za svoju porodicu i da se izbori da zaradi novac. Jednom prilikom ga je supruga pitala da li je doneo nešto da jede, a on joj je mahao papirom u ruci i rekao kako je napisao pesmu.

Čitaj još  Po čemu naše zvezde pamte prethodnu godinu?!

– Jesi li ti lud? Papir se ne jede – rekla mu je tom prilikom supruga.

Na papiru se nalazila pesma “Kokuzna vremena”, koja je završila na njegovom prvom albumu i bila prekretnica u njegovom životu.

Pesma “Da te nije Alija” je posvećena Merlinovom najboljem drugu i komšiji Aliji Miladinu koji je jedini bio uz njega kada je bio “niko i ništa”, a ne pokojnom predsedniku BiH Aliji Izetbegoviću, kako mnogi misle.

Njegov drug je kasnije poginuo u ratu, tada su nastali stihovi pesme “Ja bih svjetlo zvao mrakom da te nije Alija”. Alija je jedini verovao u njegov talenat i bodrio ga, dok su ga drugi ponižavali.

Jedan od najvećih hitova “Moj je život Švicarska” nastao je takođe kao “posledica” jedne zanimljive situacije.

Merlin je kao mladić, kada je bio siromašan, voleo devojku za koju se ispostavilo da je sponzoruša. Napustila ga je i otišla sa bodatim dečkoj u Švajcarsku.

Kada se proslavio, ona se vratila u Sarajevo zbog njega, a on joj je otpevao ovu pesmu po prvi put: “Imam sve što poželim, samo jedno ne, da me neko bar na tren voli zbog mene”!

U jednom periodu svog života Merlin je završio ne lečenju u Nemačkoj. Bio je na psihijatriju, sve mu se na duši skupilo i tada je napisao pesmu “Ja potpuno trijezan umirem”.

Merlin je bio izuzetno slab na svoju majku, koja je imala veoma turbulentan odnos sa njegovim ocem, koji ih je napustio. Nakon što je umrla, posvetio joj je pesmu “Nedostaješ”.

– To je nažalost i istina, kada tek izgubiš nekog dragog, tek tada ga tražiš, kada umre, iako si svestan da ga nećeš više vratiti – rekao je Merlin jednom prilikom.

izvor: Opera, www.FOLKOTEKA.org