Miroslav Ilić: Estrada je puna bandita i baraba!

Miroslav Ilić koji je poznat kao jedan od pevača koji nema dlaku na jeziku, ponovo je kritikovao “Zvezde Granda” i tvrdi da je najveći problem na domaćoj sceni što je sve monopol i što nema prave konkurencije.

Miroslav Ilic

– Čudni su putevi Gospodnji, iznenadna ženidba sa Gordanom i dolazak na svet naše ćerke sve su promenili. Ona je bila maturant, a trebao nam je novac, zato sam se setio svog hobija i počeo da pevušim. I tada sam to smatrao prelaznim rešenjem. Kada sam 1983. godine shvatio da sam popularan, u vreme kada je nastala pesme „Pozdravi je, pozdravi”, znao sam da imam firmu u rukama – priseća se Miroslav svojih početaka.

– Hvala Bogu, popularnost mi je donela i uvećanje materijalnih sredstava i nije lako nositi se sa tim. Samo jake ličnosti ostanu normalne i prihvate to kao dar od boga, a da pri tom ne umisle da su drugi Bog. Mladi danas polete, pa isto tako brzo i padnu. Uvek je u muzici bilo žita i kukolja, a najgore je kada magarac uobrazi da ga svi vole – kaže Ilić, kome je u početku oko organizacije posla pomogao pokojni Raka Đokić.

– Prvi sam od narodnjaka počeo da držim solističke koncerte, dok su ostali virili iz mišjih rupa, tabali za mnom i pokušavali da me sapletu. Ali, evo, još uvek trčim u svojoj stazi i neću se povući dok mi to moje oči ne kažu, a to znači kada ne budu videle dovoljan broj publike preda mnom. Ne osećam se još uvek amortizovano, iako mi je uvek bila želja da u penziju odem kao pevač, a ne kao propali pevač koji je otvorio piljaru – iskren je najpoznatiji srpski slavuj.

Miroslav Ilic

– Ova estrada danas je tužna, mnogo bandita i baraba se skupilo na njoj. Ovi mladi ne shvataju da im ja ne želim loše zato što kažem da su čopor neartikulisanog stada i da svojim čelnicima predstavljaju samo broj. Kada odem negde da pevam i pitam ko još dolazi, oni kažu “neko od Zvezdi Granda, pa koga pošalju”. Vidite, i ko je onda u pravu? Najveći je problem što je sve monopol, nema konkurencije – tvrdi Miroslav koji priznaje da mu je Saša Popović zamerio što pljuje po njegovom takmičenju i pevačima.

– Kada sam čuo da se on zbog toga naljutio, upalio sam auto i otišao kod njega kući i pozvonio na vrata. Kao normalni ljudi smo seli i popili kafu. Tada sam mu rekao: “Nemam tu moć da zatvorim tvoju firmu, ali ako imaš problem sa mojim mišljenjem, ceo život ćeš imati jer ću stalno govoriti šta mislim”. Od tada smo načisto – zaključio je Miroslav.

Pevač se pohvalio uspešnim brakom sa suprugom Gocom, sa kojom je 43 godine u braku.

Čitaj još  Sećanje na Nešu Leptira...

– Imala je 19. godina kada sam je oženio, a nekoliko godina kasnije, kada sam shvatio da mogu da izgradim karijeru kao pevač, seo sam i razgovarao sa Gordanom. Rekao sam joj šta sa sobom nosi uspeh, popularnost, odsustvo od kuće i česta putovanja. Dao sam joj mesec dana da razmisli da li to može da trpi i da mi kaže svoju odluku ili da menjam profesiju, u kojoj ću manje zarađivati. Posle tri dana mi je dala blagoslov da nastavim, i od tada je uz mene – ponosno priča pevač.

Miroslav sa zenom

– Bio sam i ja nestašan kao mlad, voleo sam da popijem, ali pijan čovek se otrezni, pa sve bude okej. Droge u moje vreme nije bilo naizvolte, ali uvek sam znao šta neću, tako da nisam mogao da pokleknem pred tim porokom. Pa, ja sam sa svim žešćim momcima, od sedamdesetih godina do danas, pevao na slavama, krštenjima, svadbama i nikad nisam imao problema. Oni i te kako znaju kodeks ponašanja i vrlo su me poštovali. Ponašali su se kao da sam im prijatelj – otkriva legenda narodne muzike koja će pevati na svadbi našeg najboljeg tenisera Novaka Đokovića.

– Nema toga što bi me sprečilo ako me pozovu da odem i pevam, makar išao na jednoj nozi – ističe Miroslav.

Žena se porađala na mom koncertu

Miroslav otkriva kako je u Mađarskoj doživeo najlepše iznenađenje, kada je u toku pevanja jedna devojka dobila trudove.

– Imao sam koncert u Pečuju i bračni par je krenuo na koncert, a ona je bila u devetom mesecu trudnoće. Samo što su stigli, ona je dobila bolove i morali su hitno u bolnicu. Dok sam završio koncert, i ona se porodila. Rodila je sina, kome je dala ime Miroslav, što me posebno obradovalo. To su stvari koje ostaju za ceo život kao sećanje. Tada sam dosta koncerata držao u Mađarskoj, i to na srpskom jeziku, a svi znali reči pesama – kaže pevač.

izvor: Alo