Makedonija potpuno menja pesmu za Evroviziju

Makedonska radio-televizija odlučila je da s potpuno novom pesmom učestvuje na predstojećem Evrosongu u Malmeu. Ovih dana pripremiće se druga takmičarska numera, dok će ostati stari izvođači Esma Redžepova i Vlatko Lozanovski.

Esma Redzepova - www.FOLKOTEKA.com

– Tačno je, menja se pesma, ne znam zašto. Šta god da se napiše, kada Vlatko i ja otpevamo, zvučaće odlično – rekla je za „Blic“ Esma Redžepova.

Odabrani su i novi autori koji će morati da rade brzo, jer ukoliko Makedonija želi da nastupi u Malmeu, pesma mora da bude gotova do 18. marta.
– Završiće se na vreme – dodala je Esma.

Sporna pesma „Imperija“ bila je predstavljena 28. februara na makedonskoj nacionalnoj televiziji. Izazvala je burne reakcije, pa je tri dana nakon prikazivanja spot povučen sa Jutjuba.

Tekst „Imperije“ je javnost u Makedoniji okarakterisala kao primitivan, a spot kao reklamu projekta “Skoplje 2014”. Grcima je smetao spomenik Aleksandra Makedonskog u videu. Grčki sajtovi pisali su da “Skoplje opet provocira Aleksandrom Makedonskim” i da je “preko Evrosonga našlo načina da prenese svoje viđenje istorije”.