kemal malovcic intervju

Kemal Malovčić: Nisam bio poželjan ni u Beogradu ni u Sarajevu!

“I danas postoji jedan takav embargo što je van svake pameti. Meni su svugdje bila zatvorena vrata. Jedino nisu mogli zatvoriti ona kroz koja moja pjesma dolazi do srca publike”, kaže ovaj umetnik.

Za Kemala Malovčića može se reći da je dostigao estradni tron. Mnogi na njegovom mjestu bi se povukli sa scene i polako razmišljali o penziji. Međutim, on se ne predaje. Neumorno putuje od grada do grada, mijenjajući zemlje pa i kontinente. Ide svuda tamo gdje ga njegova vjerna publika traži.

U muzičke vode, kako sam kaže, uplovio je slučajno i u njima ostao i opstao više decenija. Od davne 1968. godine kada je snimao svoju prvu ploču “Nevjernice moja, vrati mi se ti” počinje njegov uspon ka estradnom tronu.

Zbog svoje specifične interpretacije nije imao simpatije medija. Daleko od naslovnih strana, televizijskih nastupa i svega onog za šta i sam zna reći “što od muhe napravi medvjeda” punio je dvorane. Na koncertima dovoljna je njegova pojava pa da u publici nastane delirijum. Svaku pjesmu, zajedno sa njim, horski izvodi publika. “Okreće se kolo sreće”, “Sine, sine”, “Zumro rode”, “Neka paša, neka aga”, “Hurija”, “Neka ti je moja suza haram” i mnoge, mnoge druge predstavljaju evergrine novokomponovane narodne muzike.

Otkuda takve reakcije publike?

– Teško je reći. Sve što sam radio u muzici radio sam zbog publike. Što su me “stručnjaci” više napadali i osporavali – to su mi davali više snage da istrajem u poslu kojim se bavim. Imao sam i imam podršku publike kakvu malo ko ima, a nju ne može niko prevariti. Dok ta podrška traje, biće i Kemala sa novim projektima.

Čitaj još  Katarina Grujić pokazala savršenu liniju!

Neki tek što su progledali dobiju priliku da se pojave na televiziji. Vi ste slabo imali priliku za to?

– Nikakvo čudo. Svojevremeno, u bivšoj Jugoslaviji, za beogradsku televiziju nisam bio podoban zbog svojih pjesama orijentalnog stila i nadimka “hodža”. Na sarajevskoj sam bio nepodoban zbog ekavice. I danas postoji jedan takav embargo što je van svake pameti. Meni su svugdje bila zatvorena vrata. Jedino nisu mogli zatvoriti ona kroz koja moja pjesma dolazi do srca publike. Istina, nastupi na televiziji meni više ne znače ništa, ali u Bosni i Hercegovini ima dosta talentovanih interpretatora, autora, instrumentalista koji nemaju šanse da putem medija publici predstave svoje umijeće. Na naslovnim stranama revija, u televizijskim emisijama pojavljuju se, uglavnom, jedna te ista lica – rođaci i prijatelji urednika i oni čiji džepovi mogu podnijeti takva “prijateljstva” – kaže Kemal Malovčić.

Podsećamo, nekoliko dana pre Nove godine, Kemal je objavio novu pesmu koja je izazvala brojne pohvalne komentare i komplimente.

izvor: Trendywww.FOLKOTEKA.org