aleksandra radovic intervju

Intervju Aleksandra Radović: Karijeru sam ‘zaledila’ za neke bolje dane!

Pevačica Aleksandra Radović govori u intervjuu o novom albumu, Evroviziji, ‘Grandu’…

– Sećam se dana kad sam snimila prvi album. Rekla sam sebi: Sad je teško, ali za 10 godina će sve imati smisla. Ta decenija je odavno prošla – napisala je nedavno na “Tviteru” Aleksandra Radović, poručivši obožavaocima šta misli o folk “klimi” koja je ponovo zavladala muzičkom scenom.

Kada je na nju kročila 2003. albumom sa svojim imenom, osvojivši pre toga simpatije publike singlovima “Kao so u moru” i “Bori se”, Radovićeva je uz Vladu Georgieva bila predvodnik nove pop generacije koja je uspela da vrati stari sjaj ovom utihnulom žanru usled najezde turbo-folk nota. Svaku pesmu koju je otpevala anđeoskim glasom pretvorila je u hit, pa joj otuda albumi zvuče kao kompilacije najboljih numera, a dosad ih je snimila samo tri. Poslednjim nosačem zvuka “Žar ptica” iz 2009, proglašenim te godine za najprodavaniji u Srbiji i regionu, postala je prvi ženski izvođač koji je “rasprodao” dva puta zaredom Sava centar. Uprkos dvema uspešnim regionalnim turnejama i brojnim priznanjima, vlasnica najmoćnijeg vokala kaže da su u protekloj godini njena stremljenja ka kvalitetnom prezentovanju muzike, koja u Srbiji raspolaže nekvalitetnim resursima, postala obeshrabrujuća.

– Novi album je gotov, ali ne znam kada ću i da li ću ga uopšte objaviti – kaže Aleksandra Radović.

– Mislim da nije vreme za pop muziku. Umesto da idemo ka boljem sutra, nadograđujući kvalitete koje posedujemo, muzička scena nam se vratila u devedesete. Srljamo u kulturni i moralni sunovrat. Vidite i sami šta se trenutno sluša i traži. Nisam neko ko može i hoće da se prilagođava takvim muzičkim trendovima. Imam utisak da sve ono što sam radila prethodnih 10 godina kao da je neko izbrisao gumicom. Ne želim da pevam u takvom okruženju. Previše sam ljubavi, truda i novca dala novim pesmama da bih se s njima igrala.

Zar pola miliona poklonika vašeg dela, koliko vas prati na društvenim mrežama, nije dovoljan razlog da izdate novi album?
– Uz dužno poštovanje, ne vidim smisao izdavanja pop albuma u našoj zemlji. Čitala sam njihove komentare. Znači mi podrška, ali ukoliko želim da živim od onoga što volim da radim, moram za to imati satisfakciju. Ja je trenutno ne vidim. Zadovoljna sam kako singlovi prolaze. “Mali peh” ima skoro milion pregleda na Jutjubu bez promocije i spota. Drago mi je što moja publika i dalje postoji, i žao mi je zbog nje što album neće biti objavljen. Većina je na drugoj strani. Ako bih poželela da je animiram, morala bih da se prilagodim onima koji diktiraju muziku iz devedesetih, a ja to neću. Karijeru nisam zaustavila, već sam je “zaledila” za neke bolje dane.

aleksandra radovic mali peh

Vidite li rešenje tog problema?
– Kao pojedinac ne mogu učiniti čuda, a sama neću da se borim. Nekada je pametnije sačekati i pustiti vreme da odradi svoje, nego ići grlom u jagode. Baviću se stvarima koje me ispunjavaju, a to su škola pevanja i pisanje za druge izvođače.

Čitaj još  Nina Badrić: Nikad se ne bih skinula kao Severina!

Održali ste nedavno završni javni čas zimskog semestra. Jeste li zadovoljni izvedbom polaznika?
– Jesam, ali stalno im ponavljam da mogu bolje. Talentovana smo nacija za pevanje, zbog čega se često ta profesija doživljava površno, ali ono se ne uči za noć. Pevač mora svakodnevno da vežba glas i zato savetujem đake da bez redovnog vokalnog treninga nema napretka. Budući da polaznike uz pevanje zanima gluma, ples i scenski nastup, proširila sam delovanje “KreARtivnog centra” na čijoj internet stranici mogu da se informišu o audicijama za prolećni semestar.

Kakvo mišljenje imate o šou programu “Pinkove zvezdice”, u kojem mlađani takmičari pevaju vaše pesme?
– Ne gledam TV, osim dečjih kanala s ćerkom Ninom, tako da nisam upućena u dešavanja u “Pinkovim zvezdicama”. Znam da je ogromna razlika između “Muzičkog tobogana”, iz kojeg su potekli mnogi kvalitetni pevači, i onoga što se danas plasira kao dečja emisija. Moji javni časovi ne pripadaju scenskim nastupima, koji odvlače pažnju od pevanja. Nalik su priredbama koje su se nekada održavale u školama, a kojima prethode ozbiljne pripreme. Za decu je važno da osete duh stvaralaštva. Nisam pristalica da se odmah bacaju u šou programe. To je za njih stresno iskustvo jer se teško snalaze pod svetlima reflektora, bez adekvatne pripreme i pojma o tome u šta ulaze sa roditeljima. Lažni privid popularnosti može da bude kontraproduktivan za njihov uzrast. Mi smo društvo koje hoće sve i to odmah, a na željama mora mnogo da se radi.

Je li istina da su vam ponudili da na “Evrosongu” predstavljate BiH, gde ste rado viđen gost?
– Postojala je zainteresovanost sa njihove strane, ali nikada o tome nisam ozbiljno razmišljala. Nemam stav prema toj manifestaciji. Ranije, dok sam bila mlađa, želela sam da se tamo pojavim, a sad vidim da to nije muzički festival već vašar. Danas se takmiče u tome ko je veća nakaza. Malo pažnje se poklanja pesmi i izvođaču.

Poslušajte Aleksandrinu pesmu “Mali peh”:

izvor: Novosti