Evrovizija: Važno je učestvovati, a BiH je i to propustila

Četiri zemlje regiona ispale u polufinalu Eurosonga

Grupa Fazla 1993 - www.FOLKOTEKA.com
Fazla: S članovima benda uoči odlaska u Irsku 1993.

Važno je učestvovati, a BiH je i to propustila

Prolazak u veliko finale Eurosonga 2013. nakon prvih kvalifikacija u Malmeu preksinoć su slavili predstavnici Estonije, Danske, Rusije, Ukrajine, Holandije, Litvanije, Belorusije, Moldavije, Irske i Kipra, dok su četiri zemlje iz regiona – Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora – ispale iz daljnjeg takmičenja.

Građani Bosne i Hercegovine bili su nijemi posmatrači, jer je BHRT odlučio da se naša zemlja ove godine ne takmiči.

Gorčina u grlu

I dok susjedi pakuju kofere i žale za boljim rezultatom, naš problem je mnogo veći, ističe Ismeta Dervoz, šefica prve bh. evrovizijske delegacije, komentatorka i predstavnica Jugoslavije na Eurosongu 1976. godine s grupom “Ambasadori”.

– Naši susjedi ili bilo ko ko nije prošao u finale ne trebaju biti tužni. Treba sudjelovati, a to je ono što je Bosna i Hercegovina propustila – naglašava Dervoz.

S gorčinom u grlu Dervoz ističe da se jučer navršilo dvadeset godina od dana kada je naša zemlja prvi put učestvovala na evrovizijskom takmičenju, a sada nas nema u konkurenciji. Tada je u Irskoj Muhamed Fazlagić Fazla s bendom izveo pjesmu “Sva bol svijeta”.

Negativan utjecaj

– Sramotno je da dvadeset godina poslije postoje ljudi koji kažu da ne možemo imati svoje predstavnike. Nedopustivo je i neprihvatljivo da se na takav način uskraćuje pravo autorima i muzičarima, ali i mladim generacijama, da sudjeluju u nečemu za šta smo se mi 1993. godine izborili. To je žalosno. Ono što smo mi u ratu uradili, bilo je opasno po život, a 2013. to bi trebalo biti zadovoljstvo i prilika za bh. izvođače da budu dio evropske scene i promocije naše zemlje – govori Dervoz.

Sličnog mišljenja je i Fazla, koji se jučer sa ponosom sjećao nastupa u Irskoj. Osim toga, pjevač s adresom u Sjedinjenim Američkim Državama vjeruje da je to što BiH ove godine nije učestvovala u neku ruku negativno utjecalo i na rezultat susjednih zemalja.

– To pokazuje kolika je bosanska snaga da generira interes za Evroviziju u regionu. Da smo imali pjesmu i predstavnika, sigurno bismo prošli dalje i sa sobom povukli još nekoga – smatra Fazla.

Glasanje na Eurosongu dešava se po principu sabiranja glasova žirija i publike u omjeru 50-50 posto, i to je jedan od razloga što, pojašnjava Dervoz, takmičari umnogome zavise od raspoloženja glasača ispred malih ekrana.

– Devet odabranih pjesama je odlično i jedina koja možda ne zaslužuje finale je pjesma Bjelorusije. Eurosong je stvar trenutka. Glasačka mašina reagira na nastup i energiju i da li ste napravili dovoljno dobru promociju. Veoma su mi se dopali Crnogorci, imaju sjajnu pjevačicu, baš kao i Slovenija – kaže Dervoz.

Čitaj još  Jana uspela da pojede 30 sarajevskih ćevapa!

I producent i manadžer Ruždija Metanović jednako je ogorčen što je naša zemlja zaobišla ovogodišnje takmičenje.

– Nisam pomno pratio prijenos, ali znam da su naši susjedi neslavno završili. Nisam ni ekspert za Eurosong, samo mogu reći da mi je žao što BiH nije imala svog predstavnika i da se to nije smjelo desiti. Kada smo se mogli organizirati u ratu, zašto nismo mogli sada? Inače, scena Arene Malme bila je fantastična i izvođači su bili veoma jaki – govori Metanović.

Večeras u 21 sat na progamu BHT 1 emitirat će se drugo polufinale, na kojem će plasman u finale pokušati izboriti predstavnici Makedonije Esma Redžepova i Vlatko Lozanovski.

Trkom preko piste

Delegacija na čelu s Ismetom Dervoz, napustila je u maju 1993. godine ratni sarajevski obruč i krenula u Milstrit na Evroviziju. Fazla se prisjeća tih dana.

– Danas se navršava 20 godina od kada sam imao čast i priliku da, zajedno sa svojim kolegama, predstavim našu Bosnu i Hercegovinu! Trčali smo bosonogi preko piste, penjali smo se pješice na Igman, putovali kamionom do Hadžića, autobusom bez stakala do Mostara, hapsio nas je HVO, vozili smo se 24 sata dnevno autobusom do Zagreba. Vrijedilo je i opet bih. Hvala mojim prijateljima… – poručio je jučer Fazla.

Majstori za spektakl

– U Malmeu smo preksinoć mogli vidjeti najmoderniju tehnologiju na sceni, a Šveđani su poznati kao čudesno dobri organizatori. Majstori su za spektakl. Eurosong je i dalje vrhunski evropski spektakl pop-rok muzike festivalskog tipa i nema konkurenta osim festivala u Sanremu, koji se koncipira na sasvim drugi način – zaključuje Dervoz.