Balkanski debakl na Evrosongu 2013: Bez finala za Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju i Crnu Goru

Moldavija, Litvanija, Irska, Estonija, Belorusija, Danska, Rusija, Belgija,Holandija i Ukrajna su se plasirale u finalno veče Evrovizije

Moje Tri Srbija - www.FOLKOTEKA.com

Srpske evrovizijske predstavnice “Moje tri” sa pesmom “Ljubav je svuda” nisu se plasirale u finale muzičkog takmičenja. Plasman u završnu fazu nije obezbedila nijedna od balkanskih država iz prvog polufinala – Hrvatska, Slovenija niti Crna Gora.

Glasovi srpske dijaspore očigledno nisu bili dovoljno brojni da bi obezbedili pozitivan ishod prve polufinalne večeri Evrosonga za “Moje tri”.

Iako su tokom prebrojavanja glasova Sara, Nevena i Mirna delovale samouvereno, u društvu Saše Miloševića Mareta, pratećih vokala i Marije Šerifović, njihovi osmesi uskoro su se izgubili.

U finale su se plasirale Moldavija i Litvanija, a zatim i Irska. Dalje su prošle i Estonija, Belorusija, Danska i Rusija. Belgija je takođe zaslužila mesto u završnoj fazi takmičenja. Deveti finalista bila je Ukrajina, a poslednji koji su se plasirali u finale bili su Holanđani.

Večeras su se u finale plasirali:

Estonija – Birgit Igemel, “Et uus saaks alguse”
Danska – Emeli de Forest, “Only teardrops”
Rusija – Dina Garipova, “What if”
Ukrajina – Zlata Ognjevič, “Gravity”
Holandija – Anauk, “Birds”
Litvanija – Andrijus Pojavis, “Something”
Belorusija – Aljona Lanskaja, “Solayoh”
Moldavija – Aljona Mun, “O mie”
Irska – Rajan Dolan, “Only love survives”
Kipar – Despina Olimpiju, “An me thimase”

Šou u Malme areni je otvorio dečiji hor koji je izveo prošlogodišnju pobedničku pesmu “Euphoria”, a pridružila im se naravno i švedska pevačica Lorin, prošlogodišnja pobednica.

Voditeljka ceremonije bila je švedska komičarka Petra Mede, koja nije imala muško društvo.

– Ako napravim neku grešku, suptilno ćete me upozoriti mahanjem i vrištanjem – našalila se ona na početku.

Prva je nastupila pevačica Natalija Keli iz Austrije, sa pesmom “Shine”. Ona nije imala mnogo zahtevnu koreografiju i igrala je uglavnom na kartu glasa. Slično je bilo i sa drugom predstavnicom za večeras, Birgit Igemel iz Estonije, dok je Hana Mancini iz Slovenije otpevala energičnu numeru “Straight into love”.

Hrvatski predstavnici “Klapa s mora” izveli su pesmu “Mižerja”. Voditelj televizije HRT nakon njihovog nastupa je prokomentarisao:

– Gde god su prošli, morali su da pevaju. Evo, čujete kako je publika podivljala. Momci su odlično promovisali Hrvatsku, a videćemo hoće li nam publika iz Evrope dodeliti mesto u finalu.

Čitaj još  Darko Lazić od debljine više ne liči na sebe!

Danska pevačica Emeli de Forest (19), koja je od samog početka važila za favorita ovogodišnje Pesme Evrovizije, izvela je etno numeru “Only Teardrops” i izazvala oduševljenje u Malme areni.

Nakon nje, pevala je Ruskinja Dina Garipova, koja se opredelila za emotivnu baladu “What If”.

Posle nje, nastupile su Ukrajina i Holandija, a zatim je na scenu izašao crnogorski sastav “Who See” u kosmonautskim odelima. Momci koji su izveli pesmu Skaj Viklera “Igranka” takođe večeras nisu imali sreće.

Još šest zemalja predstavilo je svoje zvezde evrovizijskoj publici, a “Moje tri” su nastupile poslednje. Ovoga puta nije se obistinila tvrdnja da najslađe uvek ostaje za kraj.

Marija Šerifović, koja je u Malme otputovala kao vokalni trener Sare, Mirne i Nevene, po završetku polufinala obratila se putem Tvitera srpskoj publici:

“Dale su se maksimalno! Podrška im je sada potrebnija više nego ikad! A i za ovo ima objašnjenje… Kasnije!”

TWITTER

* Biljana Lukić: Bez zezanja, nije naša pesma ništa lošija od ostalih, ova konkurencija je nikakva.

* Nikola Demonja: Dobro je što kvalitet ESC ne pada. Mislim iz godine u godinu. Znam da to deluje nemoguće, ali delovalo je i kad je Sloba bio na vlasti.

* Ana Štajdohar: Nemojte da ste toliko maliciozni. Bravo za nas! Bravo Srbija!!!

* Aleksandar Jovanović: Najiskreniji apel za RTS i Tijanića da nas sledeće godine na ESC predstavlja Verica Šerifović, muzička kraljica majka. Jer, ona je Srbija.

* Ivan Ivanović: Ja glasao za Crnu Goru.

* Aleksandra Radović: Hejtujete pesmu, stajling, i scenski nastup Srbije… Devojke ništa od ovoga nisu birale. Otpevale su sjajno, pogotovo Nevena. Bravo.